KTO ZNA SORGO??

Małe, okrągłe, czerwone, żółte, brązowe, białe… Sorgo – bezglutenowa kasza, która zawładnęła ostatnio moją kuchnią 🙂 W Polsce raczej mało popularne, ale w krajach Afryki Środkowej czy w Indiach stanowi podstawę diety. Poza źródłem energii pochodzącej głównie z węglowodanów nasiona są wykorzystywane jako surowiec do wytwarzania napojów alkoholowych (piwa oraz wódki gaoliang). Łodyga natomiast stanowi… Read More KTO ZNA SORGO??

KONKURS – POSTANOWIENIE NA CAŁY ROK (plus WYNIKI)

Ludzie mówią, że styczeń, to doskonały czas na stawianie sobie noworocznych postanowień! Ale czy wiecie, że podobno tylko 8 % osób dotrzymuje danych sobie obietnic? Natomiast 30 % rezygnuje z realizacji postanowień jeszcze w styczniu, czyli… właśnie mniej więcej teraz 😉 Zmieńmy te statystyki! KONKURS NA BLOGU  Zastanówcie się nad postanowieniami, które na 💯 dotrzymacie!… Read More KONKURS – POSTANOWIENIE NA CAŁY ROK (plus WYNIKI)

SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW

Czekając na pachnące pomidory i świeże chrupiące warzywa posiłkuję się tym co mi daje styczeń! Warzywa korzeniowe, brukselka i zielone liście…  Na szczęście na te warzywa mogę liczyć cały rok! Dziś proponuję Wam wybitnie prosty pomysł na lunch lub kolację. Niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i pełne smaku pieczone warzywa z lekkim sosem czosnkowym. Do tej sałatki… Read More SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW

ORZECHOWE SEZAMKI Z MAKIEM

Potraktujcie ten wpis jako ciąg dalszy tekstu dot. bezmlecznych źródeł wapnia! Te ciasteczka, dla których wciąż szukam chwytliwej nazwy można śmiało nazwać domowym suplementem 😉 Sezam biały, sezam czarny, mak i do tego orzechy, to świetne źródła wapnia plus jajko i (dla chętnych) miód na osłodę! Te super proste ciasteczka robi się dosłownie chwilę, do… Read More ORZECHOWE SEZAMKI Z MAKIEM

KOMOSA RYŻOWA – Z CZYM TO SIĘ JE?

Komosa ryżowa – zamiennie quinoa (Chenopodium quinoa) uprawiana jest od ponad 5000 lat w Ameryce Południowej, gdzie nazywana jest świętym/złotym zbożem Inków lub matką zbóż. Nic dziwnego, to szalenie wartościowe zboże. Quinoa zalicza się do rodziny szarłatowatych, do której należy także amarantus. Jest spokrewniona z pospolicie występującą w Polsce (i trującą ze względu na sporą… Read More KOMOSA RYŻOWA – Z CZYM TO SIĘ JE?

ŚLEDZIE Z KAPARAMI – SAŁATKA NA WEEKEND

Prosta, wyrazista w smaku – nie tylko dla wielbicieli kaparów! Idealna na imprezę karnawałową (przed nami pierwszy weekend karnawału!) czy kolację. Do pracy raczej nie radzę jej zabierać… chyba, że Wam nie zależy na pracy i macie już na oku coś lepszego 😉 Śledzi chyba nikomu przedstawiać nie trzeba! Ta tłusta ryba jest prawdziwą skarbnicą… Read More ŚLEDZIE Z KAPARAMI – SAŁATKA NA WEEKEND