PAPRYKA FASZEROWANA BEZ MIĘSA

Kocham ten stan, kiedy papryka kosztuje 3 zł (warszawski Wolumen rządzi) 😀

Nadzienie do papryk jest „na winie”, czyli wrzucamy do paprykowego kubeczka co nam się nawinie pod rękę. Dziś u mnie wersja bezmięsna, ale to danie śmiało możecie zrobić także z mielonym indykiem lub wołowiną i czerwoną soczewicą, ziarnem amarantusa lub ryżem i posiekaną natką pietruszki itp. itd. Zamiast dużych czerwonych papryk możecie zapiec mniejsze podłużne papryczki lub te żółte. Jeśli chcecie pokuście się o wersję na ostro i nafaszerujcie sobie papryczki chilli… Ja chyba jednak za tę wersję podziękuję 😉

Nadziewane papryki to mój jesienny HIT od wielu lat, uwielbiam! Posiłek jest prosty i tani, minus – papryki trochę długo się pieką. Dlatego warto za jednym zamachem upiec więcej – odgrzanie w garnku następnego dnia trwa znacznie krócej 🙂

papryka faszerowana bez mięsa – przepis

Proporcje na 7 dużych papryk (czyli tyle ile mi się mieści do naczynia żaroodpornego) 😉

7 dużych, ładnych i nie poskręcanych papryk
200 g zielonej soczewicy (suche ziarno, można dać pół na pół z czerwoną)
100 g amarantusa (lub ryż basmati, brązowy lub komosa czy każda inna dowolna kasza)
1 spora cebula
kilka pieczarek
kulka mozarelli (w wersji wegańskiej oczywiście pomijamy lub kładziemy plaster tofu lub posypujemy papryki płatkami drożdżowymi)
ulubione zioła, sól, pieprz czarny, ostra papryka
oraz kilka pomidorów na sos

Paprykę umyj, odkrój górną część i wydrąż gniazdo nasienne, kubeczki z papryk przełóż do naczynia żaroodpornego.

Kaszę lub ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie i w połowie gotowania dodaj do ryżu soczewicę. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż razem z pokrojonymi pieczarkami. Wszystkie składniki farszu wymieszaj w misce i dopraw do smaku. Mozarellę pokrój na 7 plastrów.

Nakładaj farsz do paprykowych kubeczków. Przykryj plastrem mozarelli i odciętą końcówką papryki.

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój na ósemki i wrzuć do naczynia z paprykami.

Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekaj około 1- 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Jedna tak przygotowana papryka, to około 220 kcal.

papryka faszerowana