PASTA KANAPKOWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Pasta kanapkowa z suszonych pomidorów i pestek słonecznika jest hitem! Niemal na każdej imprezie, na której tylko się pojawia znika jako pierwsza!

Wyrazista, smaczna, prosta, szybka, z dość tanich i łatwo dostępnych składników. Doskonale pasuje do krakersów, świeżych warzyw czy pieczywa.

pasta kanapkowa

pasta kanapkowa z suszonych pomidorów

na miseczkę pasty potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • ok. 10 sztuk suszonych pomidorów*
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju (np. z pomidorów)
  • 2 łyżki wody (opcjonalnie)
  • pieprz

*jeśli używasz tych z oleju odsącz je delikatnie na papierowym ręczniku, jeśli stosujesz pomidory suche, bez zalewy – namocz je w wodzie na całą noc

Pestki słonecznika i ew. pomidory namocz na noc w wodzie, a następnie odsącz. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju/oliwie. Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli to konieczne rozcieńcz masę odrobiną wody. Dopraw do smaku pieprzem.

pasta z suszonych pomidorówdruga pasta ze zdjęcia – pasta z serka koziego>>

 

jedna czubata łyżka takiej pasty to około 150 kcal

co na kanapkę – pomysły na pasty kanapkowe

Pasta pieczona z serkiem kozim – przepis 

PASTA Z CZERWONEJ FASOLI – SZYBKA I TANIA

PASTA KANAPKOWA Z MARCHEWKĄ

PASTA KANAPKOWA Z WARZYW PIECZONYCH

PASTA Z FASOLI – WEGE SMALEC