PASTA Z CZERWONEJ FASOLI – SZYBKA I TANIA

Najprostsza z możliwych, szybka, łatwa, prosta, tania… I pomyśleć, że niewiele by brakowało a nie poznałabym jej smaku 🙂

Planowałam zrobić pomidorówkę, ale się pomyliłam i zamiast puszki pomidorów otworzyłam puszkę czerwonej fasoli. Pomidorówka zeszła na dalszy plan – trzeba było się zająć otwartą fasolą.

Taka pasta jest świetna na kanapki, do świeżych warzyw, na imprezę i na lunch do pracy. To naprawdę fajny i prostu pomysł na smaczne i zdrowe jedzonko.
Nie bójcie się ciężkostrawności fasoli! Prawidłowo ugotowana, zmiksowana i z dodatkiem majeranku czy kminku może być smacznym początkiem Waszej przygody z warzywami strączkowymi. Tu przeczytasz więcej o tym jak ugotować fasolę (jeśli nie korzystasz z tej z puszki). 

pasta z czerwonej fasoli

Uwaga, skupcie się – przepis będzie skomplikowany 😉
PASTA Z CZERWONEJ FASOLI

Na miseczkę pasty:
1 puszka czerwonej fasoli (240 g ugotowanej)
2 łyżki oleju o delikatnym smaku
sól, pieprz, chilli i/lub słodka papryka
opcjonalnie cebula i czosnek

Fa­so­lę od­są­cz i przepłucz pod bieżącą wodą, przełóż do na­czy­nia blen­de­ra – wlej olej (2-3 łyżki) oraz dodaj przyprawy.  Zmiksuj wszystko na gładką masę i… gotowe! Jak masz więcej czasu możesz dodać posiekaną i podsmażoną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
wegańska pasta na kanapki
1 łyżka pasty to 55 kcal
O fasoli poczytacie tu>>
A przepis na pastę z białej fasoli znajdziecie tu>>
  • Muszę w końcu przygotować taką pastę! Przyznam, że z fasoli nie jadłam.

    • Jest bardzo prosta i naprawdę zaskakująco smaczna 🙂

      Jak przetestujesz, to daj znać czy smakowała!

      • Przetestowałam, pyszna 🙂 Musiałam oczywiście dodać coś od siebie – kilka kaparów i suszonych pomidorów 😉

        • Cieszę się, że smakowała!! 🙂 Kapary faktycznie będą tu pasować! 🙂

          I chyba mam jeszcze jakiś słoiczek… spróbuję następnym razem!

  • Katarzyna Kuźnicka

    Aż mi ślinka cieknie, jeszcze nie jadłam śniadania więc pora najwyższa, bo mi język ucieknie! 😉

    • To zdecydowanie najwyższy czas na śniadanie SMACZNEGO 🙂

  • Smak Projektu

    Uwielbiam pasty ! Moja ulubiona to oczywiście jajeczna i z tuńczykiem 🙂

    • Nie przepadam za tuńczykiem, ale jaja lubię pod każdą postacią ??

  • Anna

    Dużo rzeczy robiłam już z fasoli, ale pasty jeszcze nie..:)

  • No i trzeba będzie wypróbować 🙂 Zrobię, a jak! Szkoda tylko, ze samej sobie, bo na resztę rodziny nie mam co liczyć. W zasadzie może to i lepiej, bo będzie więcej dla mnie 😀 Nie dość, że zdrowa, to zapewne równie smaczna

    • Spróbuj na pewno, a może rodzina się przekona? 😉

  • Nie lubię fasoli, ale jadłam kiedyś ciasto zrobione ze zmielonej czerwonej fasoli i było przepyszne. Może taka pasta też by mi przypadła do gustu… 😉

  • Moja mama niedawno zrobiła bardzo podobną. Jest pyszna 🙂

  • To proste rozwiązanie, które jest także idealne do poczęstowania niespodziewanych gości. 😉

  • Bardzo dobry patent na imprezy 🙂 Ta z cebulką to chyba taki wegetariański smalec

  • swietny blog i super przepis, sprobuje na pewno!

  • Jakiś czas temu w restauracji do dania męża podano pastę z czerwonej fasoli i od tego czasu koniecznie chce żebym mu zrobiła coś takiego w domu 😉 Z chęcią skorzystam z przepisu – tym bardziej, że jest banalnie prosty 😉

    • Fakt, do skomplikowanych to ten przepis nie należy 😉 Smacznego!! 🙂

  • Pingback: PASTA Z WARZYW PIECZONYCH - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: O CO CHODZI Z TYM UROZMAICENIEM? - Zdrowo Najedzeni()