PASTA Z SEREM KOZIM

Smaczna, prosta w produkcji, idealna na imprezkę – jako dodatek do krakersów, warzyw pokrojonych w słupki, chleba! Pasta z sera ricotta i serka koziego z natką pietruszki i czosnkiem (dużo czosnku!).

NA MAŁĄ MISECZKĘ PASTY

120 – 150 g ricotty
100 g pleśniowego sera koziego
pół pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku proponuję dodać jeden i spróbować… ja jestem wielką fanką czosnku 😉
sól, pieprz, skórka otarta z połówki cytryny

ricota-kozi-ser

Serek kozi pokrój w plastry, natkę pietruszki posiekaj, czosnek przepuść przez praskę. Wszystkie składniki pasty wymieszaj w żaroodpornym naczyniu i dopraw odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem oraz skórką cytrynową. Włóż całość do lodówki na minimum godzinę, aby składniki się przegryzły. Wierzch udekoruj pomidorkami koktajlowymi.

Następnie zapiecz pastę (bez przykrycia) przez 20 – 25 minut w temp. 200 st. C.

Przed podaniem wystudź.

PastyDwiePrzepis na drugą pastę ze zdjęcia znajdziesz tu.