PASZTET Z CUKINII

Pasztety warzywne, to jeden z moich ulubionych sposobów na nie marnowanie 🙂 Do masy można na dobrą sprawę wrzucić absolutnie wszystko – włoszczyznę (a także mięso) z zupy, resztkę surówki, nadgryzioną marchewkę, zeschnięty kawałek papryki, zapomniane i zwiędnięte już pieczarki leżące na dnie lodówki, ziemniaki z wczorajszego obiadu czy resztkę kaszy…

Tym razem resztek u mnie nie było, a nawet powiem więcej – była świeżutka, wielka cukinia, wprost z ogrodu!! Do tego marchew (także własna) oraz kilka innych dodatków! Pasztet okazał się strzałem w 10. pachniał tak obłędnie, że z trudem się powstrzymałam, aby go nie napocząć od razu po wyjęciu z piekarnika, na szczęście było już dobrze po północy i chyba tylko ta późna godzina mnie powstrzymała przed spróbowaniem! 😉

cukinia

Pasztet z cukinii przepis

proporcje na dużą keksówkę.

1 kg cukinii
duża marchew
3 suszone pomidory
2 czubate łyżki płatków drożdżowych*
1 czubata łyżka ostropestu mielonego*
1 łyżka mąki kasztanowej
1 łyżka mąki ryżowej
(obie mąki można zamienić np. na 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub mąki pełnoziarnistej lub płatków owsianych)
4 jaja
pół pęczka zielonej pietruszki
2 cebule
3 łyżki oleju
przyprawy: pieprz, ostra papryka, koperek oraz 1-2 płaskie łyżki soli do cukinii

*te składniki nie są konieczne, ale szalenie podnoszą wartość odżywczą pasztetu, można je pominąć lub zastąpić np. siemieniem lnianym, zarodkami pszennymi, otrębami lub dowolnymi pestkami np. słonecznika

cukinia,marchewka,platki-drozdzowe3

Jeśli cukinia jest młoda, po prostu ją umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Jeśli masz wyrośniętą cukinię z grubą skórą – obierz ją i przekrój na pół, aby wydrążyć pestki. I dopiero teraz zetrzyj.

Startą cukinię posól i wymieszaj, przełóż na sitko i odstaw na minimum kwadrans, aby puściła sok. Sok nie będzie nam potrzebny, więc może ściekać od razu do zlewu.

W tym czasie obierz i zetrzyj marchew oraz posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni. Posiekaj natkę pietruszki, pokrój drobno suszone pomidory, przesiej mąki i dodaj resztę składników.

Cukinię odciśnij mocno i dodaj do przygotowanych składników. Wymieszaj dokładnie i spróbuj, ew. dopraw** przełóż do foremki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem. Wyrównaj masę (wszelkie zadziory na wierzchu masy dość szybko się przypalą). Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 190 st. C i piecz około 60 minut.

Wystudź dokładnie (i optymalnie schłodź w lodówce) przed wyjęciem z foremki.

Jedz z chlebem, warzywami, sosem pomidorowym… na zimno lub na ciepło 🙂

**UWAGA na sól – część soli, którą posypaliśmy startą cukinię wycieknie wraz z sokiem, ale sporo zostanie w warzywie, dodatkowo płatki drożdżowe też są dość słone – spróbuj masę zanim ewentualnie ją dodatkowo dosolisz

cukinia,marchewka,platki-drozdzowe2

przepiękny ceramiczny talerzyk, to ręczna robota Urbański&Melaniuk

gruby plaster pasztetu – taki jak na zdjęciu ma ok. 60 kcal

tu znajdziesz przepisy na inne warzywne pasztety:

z kalafiora>>
z kapustą kiszoną>>

  • Ten przepis jest kompletnie różny od mojego na pasztet z cukinii 😉
    Sam pasztet jest w sezonie na cukinię praktycznie codziennie u mnie w domu (keksówka wystarcza na 2-3 dni i od nowa) ponieważ jeden z moich synów – „niejadek” – jadłby go na śniadanie, obiad i kolację, więc w nim przemycam warzywa: marchewkę, pora, cebulę, dużo koperku.
    Dla odmiany ja nic a nic nie solę. Jedyne przyprawy jakich używam to tymianek, gałka muszkatołowa (cukinia się z nią super komponuje), papryka mielona słodka i pieprz. Totalnie na spokojnie 🙂

    • JMJ

      Co dom, to inny przepis – a najlepsze są i tak te „na winie” 🙂
      Odnośnie soli – ja tylko solę cukinię, aby usunąć nadmiar wody, to cała sól którą sypię…

  • Ale mi ten przepis przypasował – mam 2 cukinie i własnie się zastanawiałam co z nich zrobię! Będzie pasztet 🙂

    • JMJ

      SUPER!! Koniecznie daj znać jak się udał 🙂

  • Nigdy nie widziałam cukinii w formie pasztetu … jako placuszki, zapiekanki, kotlety, chipsy, pasty , w sałatkach… ale nie jako pasztet. Super sprawa, muszę wypróbować ten przepis. A swoją drogą zajmuję się kuchnią i wypiekami długooooo… a nigdy nie słyszałam o płatkach drożdżowych. W tym momencie trochę o nich poczytałam, ale doprawdy, zupełnie nie znany mi wcześniej temat:D

  • Nigdy nie robiłam pasztetów, ba, nigdy nawet nie lubiłam pasztetów. Ale w tym roku naszła mnie jakaś straszna ochota na ich pieczenie. Mam już zapisany przepis na pasztet z fasoli od Jadłonomii, a ten będzie drugi w kolejce. Dzięki 😉

    • JMJ

      Najwyższa pora coś zmienić 🙂

  • Wygląda obłędnie. Kocham pasztety z warzyw. 🙂

  • Wygląda pysznie 🙂 Sama nigdy bym nie wpadła na taki pomysł, żeby resztki z lodówki ogarnąć w pasztet 🙂 Cukinie uwielbiam i często robię z nich placuszki, czas najwyższy na jakąś nowość w kuchni :))

    • JMJ

      Dziękuję – polecam ten przepis z czystym sumieniem 🙂

  • znam i bardzo lubię! niesttey teraz jestem trochę bez jajkowa więc muszę się powstrzymać z produkcją 🙂

    • JMJ

      Katarzyna, a próbowałaś z kleikiem z siemienia/chia? 🙂

  • O matko, aż mi ślinka pociekła! Chętnie wypróbuję Twój przepis. Dzięki <3

    • JMJ

      Dziękuję, cieknąca ślinka oznacza, że idę z blogiem w dobrym kierunku 😉

  • Uwielbiam!

  • Ale

    O… Cukinia jest super. Można z niej wszystko. Na pewno wypróbuję ten pasztet. 🙂
    A u mnie przepis na ciasto z cukinii.

  • Pingback: CUKINIA W NASZEJ DIECIE - Zdrowo Najedzeni()

  • Przepis zapisuje, bo wyglada genialnie! Uwielbiam cukinie, ale nie jadlam jej jeszcze w takiej postaci 🙂

  • Dzięki za ten przepis! Już zabieram się za przygotowanie i jestem ciekawa rezultatów 🙂

  • Chyba mam ratunek dla ogromnej dostawy cukinii 🙂
    Wygląda pysznie i zdrowo 🙂

  • Pingback: ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: WEGE PASZTET Z KALAFIORA - ULUBIONY - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: CUKINIA W NASZEJ DIECIE - Zdrowo Najedzeni()