PASZTET Z CUKINII

Pasztety warzywne, to jeden z moich ulubionych sposobów na nie marnowanie 🙂 Do masy można na dobrą sprawę wrzucić absolutnie wszystko – włoszczyznę (a także mięso) z zupy, resztkę surówki, nadgryzioną marchewkę, zeschnięty kawałek papryki, zapomniane i zwiędnięte już pieczarki leżące na dnie lodówki, ziemniaki z wczorajszego obiadu czy resztkę kaszy…

Tym razem resztek u mnie nie było, a nawet powiem więcej – była świeżutka, wielka cukinia, wprost z ogrodu!! Do tego marchew (także własna) oraz kilka innych dodatków! Pasztet okazał się strzałem w 10. pachniał tak obłędnie, że z trudem się powstrzymałam, aby go nie napocząć od razu po wyjęciu z piekarnika, na szczęście było już dobrze po północy i chyba tylko ta późna godzina mnie powstrzymała przed spróbowaniem! 😉

cukinia

Pasztet z cukinii przepis

proporcje na dużą keksówkę.

  • 1 kg cukinii
  • duża marchew
  • 3 suszone pomidory
  • 2 czubate łyżki płatków drożdżowych*
  • 1 czubata łyżka ostropestu mielonego*
  • 1 łyżka mąki kasztanowej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
    (obie mąki można zamienić np. na 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub mąki pełnoziarnistej lub płatków owsianych)
  • 4 jaja
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: pieprz, ostra papryka, koperek oraz 1-2 płaskie łyżki soli do cukinii

*te składniki nie są konieczne, ale szalenie podnoszą wartość odżywczą pasztetu, można je pominąć lub zastąpić np. siemieniem lnianym, zarodkami pszennymi, otrębami lub dowolnymi pestkami np. słonecznika

cukinia,marchewka,platki-drozdzowe3

Jeśli cukinia jest młoda, po prostu ją umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Jeśli masz wyrośniętą cukinię z grubą skórą – obierz ją i przekrój na pół, aby wydrążyć pestki. I dopiero teraz zetrzyj.

Startą cukinię posól i wymieszaj, przełóż na sitko i odstaw na minimum kwadrans, aby puściła sok. Sok nie będzie nam potrzebny, więc może ściekać od razu do zlewu.

W tym czasie obierz i zetrzyj marchew oraz posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni. Posiekaj natkę pietruszki, pokrój drobno suszone pomidory, przesiej mąki i dodaj resztę składników.

Cukinię odciśnij mocno i dodaj do przygotowanych składników. Wymieszaj dokładnie i spróbuj, ew. dopraw** przełóż do foremki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem. Wyrównaj masę (wszelkie zadziory na wierzchu masy dość szybko się przypalą). Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 190 st. C i piecz około 60 minut.

Wystudź dokładnie (i optymalnie schłodź w lodówce) przed wyjęciem z foremki.

Jedz z chlebem, warzywami, sosem pomidorowym… na zimno lub na ciepło 🙂

**UWAGA na sól – część soli, którą posypaliśmy startą cukinię wycieknie wraz z sokiem, ale sporo zostanie w warzywie, dodatkowo płatki drożdżowe też są dość słone – spróbuj masę zanim ewentualnie ją dodatkowo dosolisz

cukinia,marchewka,platki-drozdzowe2

przepiękny ceramiczny talerzyk, to ręczna robota Urbański&Melaniuk

gruby plaster pasztetu – taki jak na zdjęciu ma ok. 60 kcal

tu znajdziesz przepisy na inne warzywne pasztety:

z kalafiora>>
z kapustą kiszoną>>