Pasztety warzywne, to jeden z moich ulubionych sposobów na nie marnowanie 🙂 Do masy można na dobrą sprawę wrzucić absolutnie wszystko – włoszczyznę (a także mięso) z zupy, resztkę surówki, nadgryzioną marchewkę, zeschnięty kawałek papryki, zapomniane i zwiędnięte już pieczarki leżące na dnie lodówki, ziemniaki z wczorajszego obiadu czy resztkę kaszy…
Tym razem resztek u mnie nie było, a nawet powiem więcej – była świeżutka, wielka cukinia, wprost z ogrodu!! Do tego marchew (także własna) oraz kilka innych dodatków! Pasztet okazał się strzałem w 10. pachniał tak obłędnie, że z trudem się powstrzymałam, aby go nie napocząć od razu po wyjęciu z piekarnika, na szczęście było już dobrze po północy i chyba tylko ta późna godzina mnie powstrzymała przed spróbowaniem! 😉
Pasztet z cukinii przepis
proporcje na dużą keksówkę.
- 1 kg cukinii
- duża marchew
- 3 suszone pomidory
- 2 czubate łyżki płatków drożdżowych*
- 1 czubata łyżka ostropestu mielonego*
- 1 łyżka mąki kasztanowej
- 1 łyżka mąki ryżowej
(obie mąki można zamienić np. na 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub mąki pełnoziarnistej lub płatków owsianych) - 4 jaja
- pół pęczka zielonej pietruszki
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: pieprz, ostra papryka, koperek oraz 1-2 płaskie łyżki soli do cukinii
*te składniki nie są konieczne, ale szalenie podnoszą wartość odżywczą pasztetu, można je pominąć lub zastąpić np. siemieniem lnianym, zarodkami pszennymi, otrębami lub dowolnymi pestkami np. słonecznika
Jeśli cukinia jest młoda, po prostu ją umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Jeśli masz wyrośniętą cukinię z grubą skórą – obierz ją i przekrój na pół, aby wydrążyć pestki. I dopiero teraz zetrzyj.
Startą cukinię posól i wymieszaj, przełóż na sitko i odstaw na minimum kwadrans, aby puściła sok. Sok nie będzie nam potrzebny, więc może ściekać od razu do zlewu.
W tym czasie obierz i zetrzyj marchew oraz posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni. Posiekaj natkę pietruszki, pokrój drobno suszone pomidory, przesiej mąki i dodaj resztę składników.
Cukinię odciśnij mocno i dodaj do przygotowanych składników. Wymieszaj dokładnie i spróbuj, ew. dopraw** przełóż do foremki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem. Wyrównaj masę (wszelkie zadziory na wierzchu masy dość szybko się przypalą). Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 190 st. C i piecz około 60 minut.
Wystudź dokładnie (i optymalnie schłodź w lodówce) przed wyjęciem z foremki.
Jedz z chlebem, warzywami, sosem pomidorowym… na zimno lub na ciepło 🙂
**UWAGA na sól – część soli, którą posypaliśmy startą cukinię wycieknie wraz z sokiem, ale sporo zostanie w warzywie, dodatkowo płatki drożdżowe też są dość słone – spróbuj masę zanim ewentualnie ją dodatkowo dosolisz
przepiękny ceramiczny talerzyk, to ręczna robota Urbański&Melaniuk
gruby plaster pasztetu – taki jak na zdjęciu ma ok. 60 kcal
tu znajdziesz przepisy na inne warzywne pasztety: