PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I KAPUSTY KISZONEJ

Warzywne pasztety, to coś co naprawdę lubię! Proste, szybkie, tanie, sycące, wypełnione warzywami i chrupiącymi pestkami – to doskonały pomysł na wartościowe II śniadanie lub lekką kolację. To także świetny pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki czy obiadu – przeczytaj więcej o tym jak nie marnować jedzenia!

Dziś zapraszam na pasztet z kiszoną kapustą! To jeden z moich ulubionych pasztetów. Kwaśny, z dodatkiem suszonych pomidorów, które bardzo lubię oraz z kaszą jaglaną, którą mogłabym jeść pod każdą postacią 😉

pasztet z kaszy jaglanej

na małą foremkę
100 g suchej kaszy jaglanej
300 g kapusty kiszonej
6 – 1 0 sztuk pomidorów suszonych
100 g koncentratu pomidorowego
duża cebula
1 łyżka oleju (np. z zalewy pomidorowej)
ew. pół filiżanki pestek słonecznika
kminek, ostra papryka, pieprz

Kaszę jaglaną wypłucz na sitku i przełóż do garnka, zalej 1,5 szklanki wrzątku i zagotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Zajrzyj tu, jeśli nie wiesz jak ugotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka.
W tym czasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju, dodaj do cebuli posiekaną kapustę, pokrojone w paski suszone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Podduszone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj blenderem na masę (nie musi być bardzo gładka) i wymieszaj z ugotowaną kaszą.
Dopraw kminkiem, ostrą papryką lub innymi ulubionymi ziołami i przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Wystudź dokładnie przed wyjęciem z foremki.

1 gruby plaster, to około 100 kcal

a tutaj o tym czy kasza jaglana odkwasza>>

  • Takiego przepisu jeszcze nie widziałam, warzywne pasztety odkryłam kilka lat temu, kiedy przeszłam na wegetarianizm i bardzo je polubiłam. Ten przepis na pewno też wypróbuję. Dodaję do ulubionych 🙂

    • cieszę się – pochwal się czy posmakował 🙂

  • Bardzo niekonwencjonalny jak na pasztet przepis .;)

    • Mam nadzieję, że spróbujesz – warto! 🙂

  • Ciekawie to brzmi! Nie słyszałam wcześniej o takim połączeniu!

    • Czasem warto odważyć się na coś nietypowego… 🙂

  • Olga Kłos

    Niezwykłe połączenie, ciekawe jak smakuje 😉

    • Koniecznie spróbuj i daj znać!! Na początek można zrobić z połowy porcji 😉

  • Dominika Rygiel

    To połączenie mnie zaintrygowało. Brzmi odważnie, choć jak mniemam, kapusta w połączeniu z pomidorami przypominać może trochę smak bigosu 😉

    • To prawda, kiszona kapusta kojarzy się tylko z jednym 😉 ale mam nadzieję, że to nie jest minus tego pasztetu? 😉

  • Wielopokoleniowo 3

    Bardzo oryginalna propozycja! 🙂

    • Mam nadzieję, że kiedyś spróbujesz 🙂

  • Aleksandra Załęska

    Mniam, już mi ślinka cieknie 🙂 Ma w domu wszystkie składniki, więc dziś zabieram się za pieczenie pasztetu 🙂

    • I jak? Zrobiłaś?? 🙂 🙂 🙂

  • Przeszłam dwa tygodnie temu na wegetarianizm, więc przepis jak znalazł 🙂

    • No proszę, ale się wstrzeliłam 🙂 Daj znać jak przetestujesz przepis!

  • Jud

    O kurczę, z suszonymi pomidorami jeszcze nie łączyłam kapusty kiszonej, ale wszystkie składniki z tego pasztetu lubię, więc chyba polubiłabym też całość 😉

    • Na pewno Ci posmakuje 🙂

  • wygląda przesmacznie <3 😀

    • Możesz sprawdzić czy tak też smakuje – przepis jest prosty… dajesz!! 😉

  • Moje ulubione składniki! Zatem drukarka idzie w ruch i w przyszłym tygodniu będą próby stworzenia tego pasztetu 😀

    • Nie mogę się doczekać Twojej opinii po przetestowaniu przepisu…

  • Małgorzata Hert

    Zaciekawił mnie ten przepis – zapewne smakuje świetnie. Będzie trzeba spróbować

  • Bardzo lubię pasztety domowej roboty. Chętnie wypróbuję przepis

  • Pingback: WEGE PASZTET Z KALAFIORA - ULUBIONY - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: O CO CHODZI Z TYM UROZMAICENIEM? - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: KOTLETY JAGLANE Z BURAKAMI - Zdrowo Najedzeni()