PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I KAPUSTY KISZONEJ

Warzywne pasztety, to coś co naprawdę lubię! Proste, szybkie, tanie, sycące, wypełnione warzywami i chrupiącymi pestkami – to doskonały pomysł na wartościowe II śniadanie lub lekką kolację. To także świetny pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki czy obiadu – przeczytaj więcej o tym jak nie marnować jedzenia!

Dziś zapraszam na pasztet z kiszoną kapustą! To jeden z moich ulubionych pasztetów. Kwaśny, z dodatkiem suszonych pomidorów, które bardzo lubię oraz z kaszą jaglaną, którą mogłabym jeść pod każdą postacią 😉

pasztet z kaszy jaglanej

na małą foremkę

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 6 – 1 0 sztuk pomidorów suszonych
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • duża cebula
  • 1 łyżka oleju (np. z zalewy pomidorowej)
  • ew. pół filiżanki pestek słonecznika
  • kminek, ostra papryka, pieprz

Kaszę jaglaną wypłucz na sitku i przełóż do garnka, zalej 1,5 szklanki wrzątku i zagotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Zajrzyj tu, jeśli nie wiesz jak ugotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka.
W tym czasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju, dodaj do cebuli posiekaną kapustę, pokrojone w paski suszone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Podduszone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj blenderem na masę (nie musi być bardzo gładka) i wymieszaj z ugotowaną kaszą.
Dopraw kminkiem, ostrą papryką lub innymi ulubionymi ziołami i przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Wystudź dokładnie przed wyjęciem z foremki.

1 gruby plaster, to około 100 kcal

a tutaj o tym czy kasza jaglana odkwasza>>