PEŁNOZIARNISTE MUFFINY Z PISTACJAMI

Czy ktoś kiedyś próbował zjeść pistacje w innej formie niż przekąska?? 😉 Zdecydowanie za rzadko dodaję te orzechy do dań głównych, sałatek czy wypieków… Nie wiem czy to się zmieni – nic nie obiecuję (spróbujcie obrać szklankę pistacji bez podjadania!), ale… mam naprawdę fajny przepis na bardzo proste i do tego przepyszne babeczki.

Słone pistacje fantastycznie kontrastują ze słodyczą gruszki. To naprawdę ciekawe połączenie! Muffiny są szybkie i proste w produkcji – bez brudzenia niezliczonej ilości naczyń. Spróbujcie koniecznie, będą w sam raz do jutrzejszej kawy.

 

mufinkipistaje1

pełnoziarniste muffiny z orzechami

na 12 małych i 6 dużych babeczek

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła klarowanego
  • 50 g cukru
  • 4 jaja
  • ok. 100 g pistacji
  • duża gruszka (lub jabłko)
  • kilka łyżek wody
  • cynamon, odrobina soli

mufinkipistaje2

Masło roztop i lekko przestudź – zmiksuj lub rozbełtaj trzepaczką z jajami, następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaj cukier, obrane z łupinek pistacje (można posiekać) i pokrojoną w kostkę gruszkę.
Wymieszaj dokładnie rozrzedzając ew. ciasto kilkoma łyżkami wody.

Formę do pieczenia muffin wyłóż papilotkami i nakładaj ciasto do około 3/4 wysokości (będzie rosło!), piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C

mufinkipistaje3

 

jedna mała muffinka, to 70 kcal

a tu pomysł na pistacje w wersji wytrawnej – sałatka z brukselką i pistacjami>>