PEŁNOZIARNISTE MUFFINY Z PISTACJAMI

Zachęcona pięknymi pistacjami otrzymanymi od Badapak postanowiłam nie zjadać od razu wszystkich tylko przyrządzić coś smacznego z ich udziałem! Zdecydowanie za rzadko dodaję te orzechy do dań głównych, sałatek czy wypieków… Od dziś się to zmieni, bo oto na stół wjechały bardzo proste, a przepyszne, pełnoziarniste babeczki (a w planach mam jeszcze inne dania z pistacjami) 🙂

Słone pistacje doskonale równoważą dość słodkie ciasto i kontrastują ze słodyczą gruszki. To naprawdę ciekawe połączenie, muffiny są szybkie i proste – spróbujcie koniecznie, będą w sam raz na deser do niedzielnego obiadu.

Ja na pewno jeszcze nie raz upiekę te muffiny! 🙂

 

mufinkipistaje1

na 12 małych i 6 dużych babeczek
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła klarowanego
80 g cukru
4 jaja
ok. 100 g pistacji BadaPak >>
duża gruszka (lub jabłko)
kilka łyżek wody
cynamon, odrobina soli

mufinkipistaje2

Masło roztop i lekko przestudź – zmiksuj lub rozbełtaj trzepaczką z jajami, następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaj cukier, obrane z łupinek pistacje (można posiekać) i pokrojoną w kostkę gruszkę.
Wymieszaj dokładnie rozrzedzając ew. ciasto kilkoma łyżkami wody.

Formę do pieczenia muffin wyłóż papilotkami i nakładaj ciasto do około 3/4 wysokości (będzie rosło!), piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C 🙂

mufinkipistaje3

 

jedna mała muffinka, to 70 kcal