PIERNICZKI BEZ GLUTENU

Tradycyjne pierniczki z glutenem już są – jeśli tylko nie macie przeciwwskazań, to wypróbujcie je koniecznie!

Dziś coś dla bezglutenowców – równie smaczne, kruche i mocno korzenne – pierniczki bez glutenu, na bazie mąki ryżowej i kukurydzianej. Są równie doskonałe co ich tradycyjne odpowiedniki 🙂

 

pierniczkiBEZglutenowe1

przepis na 3 blachy chrupiących pierniczków
125 g klarowanego masła
150 g melasy z karobu, trzciny cukrowej lub z buraków
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki skrobi (ja dałam z tapioki, ale ziemniaczana też da radę)
1 łyżeczka sody
2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej (zmielone goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, czarny pieprz, imbir)
ew. do wyrobienia konsystencji 4 łyżki „mleka” kokosowego

Masło zmiksuj z melasą na puszystą masę i dosypuj powoli przesiane suche składniki. Zagnieć ciasto na zbitą kulę, jeśli będzie się sypało dolej stopniowo mleka kokosowego aż do wyrobienia zwartej konsystencji.
Zagnieć kulę z ciasta, schowaj do torebki foliowej i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto podsypując w razie konieczności bezglutenową mąką i wykrawaj dowolne kształty.

Piecz ok. 10 minut w temperaturze 160 st. C

Inne przepisy, które mogą Ci się przydać przed świętami:

makowiec bez mąki>>

piernik bez cukru>>

piernik z konfiturą>>

pierniczki tradycyjne>>

ciasto na białkach>>

śledzie korzenne>>

zakwas z buraków>>

spody do ciast bez pszenicy i glutenu>>