PIERNIK Z KONFITURĄ FIGOWĄ

To był impuls: o, została marna resztka mąki – zrobię ciasto! 😉

Takie eksperymentalne ciasta powstałe podczas „sprzątania szafek kuchennych” są zazwyczaj najlepsze. Nauczyłam się jednak, że warto wtedy zapisywać dokładnie co i w jakich ilościach dodajemy, bo później często nie da się tego odtworzyć. Ostatki mąki pełnoziarnistej, resztka płatków z amarantusa, mąka kukurydziana o której istnieniu już dawno zapomniałam, do tego pamiątka z wakacji pod postacią słoika konfitury! Będzie wersja demo ciasta świątecznego!

Inspirowałam się przepisem Jamiego Olivera z zeszłorocznej książki Świąteczne przepisy, jednak dość mocno odeszłam od oryginału… Nie dałam suszonych owoców, piwa ani soku z mandarynki, obcięłam ilość cukru o połowę, no i mąki… tu z kolei poszalałam i zamiast jednej dałam aż trzy rodzaje!

piernik z konfiturą – przepis

  • 70 g płatków z amarantusa
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 400 g konfitury z fig
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 jabłko
  • 4 jaja
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • przyprawy korzenne (po 1 łyżeczce imbiru, cynamonu, ew. opakowanie przyprawy piernikowej)

Wszystkie mąki i płatki zmieszaj ze sobą (mix mąk i płatków można zastąpić 300 g mąki pełnoziarnistej) dodaj proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawy – wymieszaj.

W oddzielnej misce połącz konfiturę figową (można użyć wiśniowej) ze startym na tarce jabłkiem.

Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Następnie dodawaj stopniowo jajka (wciąż miksując), a na koniec wlej powoli mleko. Do powstałej masy wmieszaj łyżką konfiturę z jabłkiem oraz połącz całość z mieszanką mąk.

Przelej ciasto do natłuszczonej foremki i piecz około 2 godziny w temperaturze 150 st. C

Inne przepisy, które mogą Ci się przydać przed świętami:

makowiec bez mąki>>

piernik bez cukru>>

ciasto na białkach>>

pierniczki tradycyjne>>

pierniczki bez glutenu>>

śledzie korzenne>>

zakwas z buraków>>

spody do ciast bez pszenicy i glutenu>>