PLACKI Z RESZTEK – NIE MARNUJ JEDZENIA!

Dziś wpis idealnie wpisujący się w cykl Październik miesiącem oszczędzania 🙂 Na lunch zjem placki z warzywami, wczorajszym batatem i z pulpą po robieniu soku 😉

Lekkie, smaczne i sycące! Pieczone bez grama tłuszczu – w sam raz do ostrego dipu, na imprezkę lub do sosu np. pieczarkowego w ramach obiadu. Na zimno z pieczywem też dają radę!

Tu więcej o tym jak nie marnować jedzenia>>

placki z resztek

Pieczone placki z warzyw – przepis.

  • 1 brokuł
  • 1 batat
  • 3 – 4 łyżki pulpy po soku (najlepiej marchwiowym, nie jest to składnik obowiązkowy!)
  • 4 – 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka

Brokuła krótko obgotuj i drobno posiekaj, batata upiecz lub ugotuj w skórce (ja miałam pieczonego z poprzedniego dnia), obierz i zmiażdż widelcem. Płatki owsiane rozkrusz w blenderze, czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Wszystkie składniki połącz z pulpą marchwiową (jeśli nie masz innych warzyw użyj więcej pulpy), jajkiem i dopraw do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj płatków lub ew. bułki tartej, jeśli zbyt gęsta rozrzedź odrobiną wody – jej konsystencja zależy od stopnia ugotowania warzyw czy suchości pulpy z sokowirówki.

Formuj małe placuszki i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C lub usmaż na patelni.
Podawaj z dużą ilością warzyw! Jak jeść więcej warzyw?? sprawdź tu>>

placki pieczoneceramiczny talerz Urbański&Melaniuk

jakie IG mają bataty? >>

A korzystając z okazji zapraszam na moje konto na Instagramie.