POMIDOROWY GULASZ Z KALAFIORA I BATATÓW

Dziś zapraszam na rozgrzewający, sycący i samosięrobiący obiad – dania jednogarnkowe, to coś co naprawdę nie raz uratowało mnie przed śmiercią głodową 😉

Skomplikowanie dania jest na poziomie dla początkujących, smak – poziom bardzo zaawansowany. Polecam na leniwy weekendowy obiad, wieczorne spotkanie ze znajomymi, a jak zrobicie większą porcje, to jeszcze Wam zostanie do termosu na poniedziałkowy lunch! To naprawdę doskonały pomysł na ciepły posiłek w ciągu dnia.

Curry z kalafiora na 4 porcje

1 puszka pomidorów pelati
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (2 łyżki)
1 szklanka bulionu warzywnego (przepis)
350 g batatów
1/2 główki małego kalafiora
1 średnia cebula
1 papryczka chilli (mała/duża – zależnie od preferencji)
2-3 ząbki czosnku
70 g suchych ziaren zielonej soczewicy
2 łyżki oliwy
po 1 łyżeczce: nasion kolendry, kuminu rzymskiego, kurkumy, curry
sól, czarny pieprz

do podania brązowy ryż, orzechy, natka pietruszki

curry z kalafiora

Soczewicę ugotuj w oddzielnym garnku.

Nasiona kolendry i kuminu upraż w suchym garnku z grubym dnem lub na patelni, następnie przesyp je do moździerza i utłucz dodając curry, kurkumę oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną drobno cebulę, jak będzie już miękka dodaj posiekany czosnek i mieszankę przypraw wraz z posiekaną i oczyszczoną z nasion papryczką chilli. Smaż 2 ? 3 minuty po czym dodaj przecier pomidorowy, pomidory pelati oraz bulion. Zamieszaj i dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 – 20 minut. Następnie dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i duś kolejny kwadrans. Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.

Podawaj gorące np. z brązowym ryżem oraz posiekaną natką pietruszki. Danie można posypać posiekanymi lub rozdrobnionymi w moździerzu orzechami nerkowca oraz ew. polać gęstym jogurtem.

curry z kalafiora

więcej o soczewicy>>
kilka słów o batatach tu>>
wartość odżywcza kalafiora>>