Dziś zapraszam na rozgrzewający, sycący i samosięrobiący obiad – dania jednogarnkowe, to coś co naprawdę nie raz uratowało mnie przed śmiercią głodową 😉
Skomplikowanie dania jest na poziomie dla początkujących, smak – poziom bardzo zaawansowany. Polecam na leniwy weekendowy obiad, wieczorne spotkanie ze znajomymi, a jak zrobicie większą porcje, to jeszcze Wam zostanie do termosu na poniedziałkowy lunch! To naprawdę doskonały pomysł na ciepły posiłek w ciągu dnia.
Curry z kalafiora na 4 porcje
- 1 puszka pomidorów pelati
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego (2 łyżki)
- 1 szklanka bulionu warzywnego (przepis)
- 350 g batatów
- 1/2 główki małego kalafiora
- 1 średnia cebula
- 1 papryczka chilli (mała/duża – zależnie od preferencji)
- 2-3 ząbki czosnku
- 70 g suchych ziaren zielonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy
- po 1 łyżeczce: nasion kolendry, kuminu rzymskiego, kurkumy, curry
- sól, czarny pieprz
do podania brązowy ryż, orzechy, natka pietruszki
jak zrobić gulasz z kalafiorem
Soczewicę ugotuj w oddzielnym garnku.
Nasiona kolendry i kuminu upraż w suchym garnku z grubym dnem lub na patelni, następnie przesyp je do moździerza i utłucz dodając curry, kurkumę oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną drobno cebulę, jak będzie już miękka dodaj posiekany czosnek i mieszankę przypraw wraz z posiekaną i oczyszczoną z nasion papryczką chilli. Smaż 2 ? 3 minuty po czym dodaj przecier pomidorowy, pomidory pelati oraz bulion. Zamieszaj i dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 – 20 minut. Następnie dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i duś kolejny kwadrans. Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.
Podawaj gorące np. z brązowym ryżem oraz posiekaną natką pietruszki. Danie można posypać posiekanymi lub rozdrobnionymi w moździerzu orzechami nerkowca oraz ew. polać gęstym jogurtem.
to może Cię zainteresować:
więcej o soczewicy>>
kilka słów o batatach tu>>
wartość odżywcza kalafiora>>