PRZETWORY

Dżemy, konfitury i powidła. Domowa musztarda, kostka rosołowa i keczup, kiszonki, marynaty oraz sosy i sałatki „na zimę”. Wszystko co tylko można zapakować do słoika – z owoców i warzyw.

który słoik wybierzesz na dziś?

DOMOWA KOSTKA ROSOŁOWA

Kostek rosołowych nie używam od lat. Do tej pory wystarczało mi mnóstwo przypraw i warzyw, które dorzucałam do zupy. Sporadycznie  ...
Czytaj Dalej

KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Zupa pomidorowa, sos pomidorowy, spaghetti z sosem pomidorowym, mozzarella z pomidorami i pesto, sałatka z pomidorami, kanapka z żółtym serem ...
Czytaj Dalej

PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na obiad  w kwadrans. Szybkie, smakowite, zdrowe i do tego z produktów, które spokojnie mogą ...
Czytaj Dalej

DOMOWE PRZETWORY – ROBIMY ZAPASY

Za co kocham jesień? Za cukinię, dynię, maliny, śliwki, jabłka, paprykę, jeżyny, aronię, gruszki, winogrona, kiwi, pigwę, jak jest ciepłe ...
Czytaj Dalej

BURAKI MARYNOWANE NA OSTRO

To mój nowy HIT!! Od dobrych kilku miesięcy dodaję je niemal wszędzie - do pizzy, do sałatki, na kanapki. Doskonale ...
Czytaj Dalej

SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW

Dziś coś z serii "klasyka gatunku" - czyli przepis, który po prostu wypada znać! 😉 Ja tę klasykę nieco "podkręciłam" ...
Czytaj Dalej

KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY – PRZEPIS

Olejek różany, zapach różany, woda z kwiatów róży, perfumy, lody, marmolada, konfitura... Zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni zastosowanie ...
Czytaj Dalej

DŻEM TRUSKAWKOWY – PRZEPIS BEZ CUKRU

Co dom, to inny sposób na truskawki, ja kolejny już rok stawiam na dżemy bez cukru! Truskawki są tak doskonałe ...
Czytaj Dalej

KECZUP Z DYNI, CZYLI PIKANTNY SOS DO KANAPEK

Nadmiar dyni sprzyja kombinowaniu w kuchni - wciąż mam 2 duże sztuki na balkonie i cały zamrażalnik już upieczonej (nie ...
Czytaj Dalej

OGÓRKI Z MARCHEWKĄ NA OSTRO

Jestem fanką robienia przetworów. Kocham smażyć konfitury, trzy dni stać nad parującymi powidłami, siekać cebulę do sosów, przecierać pomidory, miksować ...
Czytaj Dalej

SOS POMIDOROWY KLASYCZNY

Dziś coś z serii "klasyka gatunku" - czyli przepis, który po prostu wypada znać! Sos pomidorowy pasuje do baaardzo wielu ...
Czytaj Dalej

PROSTY PRZEPIS NA PASZTET BEZ PIECZENIA

Wątróbka - moja trauma z przedszkola (do spółki z zieloną breją - szpinakiem)! Dziś szpinak wprost kocham, a i wątróbką ...
Czytaj Dalej

DOMOWA MUSZTARDA ZRÓB TO SAM

Musztarda - czy jest zdrowa? Czy tuczy, czy na pewno mogę w trakcie diety? Gorczyca i ocet... niby nic, a ...
Czytaj Dalej

DŻEM PORZECZKOWY – JAK ZROBIĆ

Jestem dżemo-żarłokiem, nie będę ściemniać - uwielbiam robić oraz konsumować domowe dżemy, konfitury czy soki. Wyniosłam to z rodzinnego domu, ...
Czytaj Dalej

DŻEM MORELOWY – MÓJ ULUBIONY

Najlepszy, najprostszy - doskonały! Co tu dużo mówić, to jeden z moich ulubionych dżemów - zazwyczaj z szafki znika w ...
Czytaj Dalej