SAŁATKA Z DYNIĄ – SZYBKA I PROSTA

Pomidory i feta, to połączenie znane i lubiane, a jakby dorzucić do tego dynię? Dziś przynoszę Wam kolejny pomysł na wspaniały, kolorowy i sycący posiłek – sałatka z dynią! W sam raz do pracy lub na spotkanie z przyjaciółmi.

Jak już kiedyś pisałam dynia pieczona>> nadaje się do bardzo wielu potraw i na ciepło i na zimno. Dziś sięgając do swojej „przepastnej” zamrażarki natrafiłam na ostatnią paczkę pieczonej dyni pokrojonej w kostkę (zamrozić dynie, to był jeden z moich lepszych jesiennych pomysłów). I tym sposobem, w oczekiwaniu na wiosnę raczę się smakami jesieni/

Sałatka z dynią i fetą, to dla mnie tzw. klasyka gatunku – czyli jedna z moich ulubionych sałatek – sycąca, bardzo szybka i smaczna w każdej konfiguracji (zamiast buraków czasem daję pomidorki lub kuleczki granata, a zamiast fety domowy ser jogurtowy>>)

sałatka z dynią i fetą

sałatka z pieczoną dynią

  • ok. 20 g świeżych liści szpinaku (rukoli, roszponki, sałaty)
  • 1 dużego buraka lub garść pomidorków koktajlowych
  • ok. 200 g dyni
  • 50 g sera feta, bryndzy lub domowego sera jogurtowego>>
  • pestki dyni
  • SOS: oliwa, ocet balsamiczny, czosnek, pieprz

Szpinak umyj i odsącz na sitku. Buraka i dynię upiecz (ew. ugotuj), następnie obierz i pokrój w kostkę. Fetę także pokrój w kostkę. Z sera jogurtowego można ulepić małe kulki, bryndzę fajnie się kruszy. Pomidorki pokrój na połówki.

Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przepuść przez praskę, zmieszaj dokładnie z oliwą i octem balsamicznym i powstałym sosem polej sałatkę. Całość posyp pestkami dyni.

szybka sałatka z dynią, fetą i rukolątu w wersji ze szpinakiem i pieczonym burakiem

pyszna sałatka z dynią i bryndząsałatka w wersji „na wynos”

porcja sałatki z podanego przepisu ma 300 kcal

o dyni więcej tu>>