SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I CIECIERZYCĄ

Spieszę donieść, że zrzuciliście mnie pracą, tak że nie mam czasu na bloga – DZIĘKUJE Wam za to 🙂

Zatem tylko podrzucam Wam (i sobie) pomysł na jutrzejszy lunch do pracy! Prosta i sycąca, łatwa w modyfikacji (zależnie od zawartości szafek i lodówki) a do tego smaczna i naprawdę wartościowa sałatka z kaszą, tofu, ciecierzycą, warzywami i chrupiącymi orzeźwiającymi kulkami granata.

sałatka z tofu, kaszą bulgur i ciecierzycą

PRZEPIS na 1 porcję

  • garść dowolnych sałat, jarmużu, liści szpinaku
  • 70 g kaszy bulgur (ja użyłam Melvit z dodatkiem czerwonego makaronu vermicelli)
  • 2 łyżki granatu (ew. pomidorki koktajlowe)
  • łyżka sezamu
  • garść grubo posiekanej pietruszki (lub koperku)
  • 100 g tofu
  • 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub fasoli (może być z puszki)
  • kurkuma, sól i pieprz do smaku
  • olej do usmażenia tofu oraz trochę do polania sałatki

Kaszę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie i ostudź.

Sałatę, jarmuż, szpinak umyj i osusz. Jeśli korzystasz z jarmużu sparz go wrzącą wodą lub pokryj cienką warstwą oleju i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 3-5 minut. Tofu pokrój w kostkę i obtocz w oleju, kurkumie, soli, pieprzu oraz sezamie i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Ciecierzycę ugotuj do miękkości lub jeśli używasz z puszki przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i posyp sałatkę kulkami granata lub pomidorkami koktajlowymi.

SalatkaCie1

porcja, to 500 kcal