ZIELONA SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR

Ta sałatka, to niekwestionowany hit moich diet (do spółki z gryczaną z rukolą) 😉 Jest prosta, tania, można ją zrobić z resztek pozostałych z poprzedniego dnia. Jest sycąca, smaczna i… pięknie zielona! To doskonały pomysł na lunch do pracy, lekką kolację albo na imprezę!

Jest wegańska, ma niski indeks glikemiczny i gluten. W porcji ma około 350 kcal.

sałatka z kaszą bulgur z zielonymi warzywami

na trzy porcje

  • 150 g suchej kaszy bulgur
  • 200 g mrożonego groszku
  • około 30 g liści jarmużu
  • 1 awokado
  • 1/2 długiego ogórka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, ew. suszone pomidory z czarnuszką (przyprawa)

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia.

Jarmuż umyj i oberwij liście, wrzuć na patelnię i duś chwilę na oliwie aż liście zwiędną. Ostudź, a następnie posiekaj drobno. Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ogórka umyj i pokrój. Groszek ugotuj w osolonej wodzie – przestudź.

Wymieszaj wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce doprawiają do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i mixem suszonych pomidorów z czarnuszką (doskonale się komponuje).

Wstaw sałatkę do lodówki, aby się przegryzła.

Sprawdź także inne moje propozycje na sałatki doskonałe do pudełka do pracy lub na spotkanie z przyjaciółmi. Pomysły na sałatki>>