SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK Z BURAKIEM

Zapraszam Was na kolejną propozycję sałatki do pracy na piątkową imprezę albo lekką kolację!

Smaczna, kolorowa, sycąca, bardzo prosta i niebywale zdrowa – sałatka z pęczaku, pieczonych buraków, rukoli i czosnku, obficie posypana podprażonymi pestkami słonecznika!

Spróbujcie koniecznie! 🙂

Sałatka z kaszy pęczak z burakiem.

Na dwie porcje:

  • 100 g kaszy pęczak (w wersji bezglutenowej kasza gryczana)
  • 1 duży burak – tu przeczytasz jak upiec buraki>>
  • 2-3 garście rukoli*
  • 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 ząbki czosnku

 

Upieczone buraki obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kaszę pęczak ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, uważając aby się nie rozkleiła. Następnie odstaw ją w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj z oliwą. W misce połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.

Proste? Proste! Tak jak obiecałam 🙂

*rukolę można zamienić na posiekany drobno jarmuż, szpinak lub natkę pietruszki

Do tej sałatki możesz także wykorzystać buraki marynowane>>

pomysł na pęczak sałatka z burakami

Jedna porcja, to około 280 kcal, czyli w sam raz na lunch w pracy 🙂

Pęczak, to nie tylko smaczna kasza i doskonała baza do wielu dań, to także bomba witamin i minerałów oraz świetne źródło błonnika – więcej o pęczaku jęczmiennym przeczytacie tu>>

Jeśli zasmakowała Ci ta sałatka spróbuj innych pomysłów na kaszę pęczak:

zapiekanka z warzywami>>

pęczak z kiełkami>>

pęczak z awokado>>