SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW

Czekając na pachnące pomidory i świeże chrupiące warzywa posiłkuję się tym co mi daje styczeń! Warzywa korzeniowe, brukselka i zielone liście…  Na szczęście na te warzywa mogę liczyć cały rok! Dziś proponuję Wam wybitnie prosty pomysł na lunch lub kolację. Niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i pełne smaku pieczone warzywa z lekkim sosem czosnkowym.

Do tej sałatki doskonale będą pasowały ziemniaki lub topinambur, papryka, buraki, seler czy pietruszka. Spróbujcie swoją wersję zimowej sałatki, każda modyfikacja mile widziana 🙂

sałatka z pieczonych warzyw

przepis na ok. 4 porcje

  • 1 batat
  • 500 g brukselki
  • 1 czerwona cebula
  • 400 g liści szpinaku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 łyżki sezamu
  • sól, pieprz, ocet balsamiczny, czosnek

Warzywa umyj. Batata obierz i pokrój w kostkę, brukselkę pokrój na połówki lub – większe główki na cztery. Cebulę pokrój w piórka. Polej warzywa oliwą i wymieszaj z przyprawami – solą i pieprzem oraz czosnkiem (w proszku lub świeżym). Wyłóż warzywa na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 – 40 minut w temp. 200 st. C.

W czasie jak warzywa się pieką umyj oraz osusz liście szpinaku, możesz je porwać na mniejsze kawałki.

Upieczone warzywa lekko przestudź i połącz ze szpinakiem. Łyżkę oliwy wymieszaj z octem balsamicznym i sezamem, polej sosem gotową sałatkę.

Sałatka jest najlepsza świeża, ale następnego dnia też daje radę! Także spokojnie możesz ją sobie przygotować na jutro do pracy 🙂

dlaczego warto jeść brukselkę>>

czy bataty są zdrowe??

co nieco o szpinaku>>

  • Pingback: BRUKSELKA - ZMORA Z PRZEDSZKOLA - Zdrowo Najedzeni()

  • emilia

    A ja jeszcze nigdy nie próbowałam batata…

  • Bardzo apetycznie wygląda . Z miłą chęcią wypróbuję w przyszłą niedzielę.

  • Irena Żak | bionatura.info.pl

    Te piękne zdjęcia, to połowa Twojego sukcesy. Sałatka wygląda tak smakowicie, że nie sposób jej nie zrobić 🙂

  • Kurczę wygląda to mega kusząco – bataty jem nałogowo! Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam brukselki… i jakoś nie mam odwagi spróbować 😀 ale takie sycące sałatki uwielbiam! <3

  • Pysznie to wygląda, z przyjemnością bym zjadła taką sałatkę na obiad 🙂
    Jakoś nie mogę przekonac się do batatów, ale tutaj idealnie pasują 🙂

  • Agnieszka

    Zdecydowanie moje klimaty, bo jestem pasjonatka batatow! Ciekawy widelec 🙂

  • Sałatki robię najróżniejsze, ale tych z pieczonych warzy jeszcze nigdy żadnej nie robiłam. Czas to zmienić!

  • Wygląda apetycznie. To przepis, który idealnie mi pasuje. Szczególnie, że pomidory i ogórki teraz na początku roku są przeźroczyste i bez smaku. Twoje danie to bomba witamin.

  • Taka sałatka na pewno umila oczekiwanie na lato i warzywa 🙂 Pięknie wygląda… No i samo zdrowie 🙂

  • Pieczone warzywa mają zupełnie inny smak, sa fantastyczne, więc sałatka pewnie też 🙂

  • Pysznie! Ogólnie to kocham bataty <3 Najpyszniejsze warzywa <3

  • Już wiem, co niedługo zrobię na kolację. Trochę mnie ta brukselka przeraża, bo nie jestem fanką, ale myślę, że w połączeniu z innymi, będzie smakowała rewelacyjnie 🙂

  • Wygląda mega apetycznie. Lubię takie sałatki na ciepło 😀

  • Klaudia Kałążna

    Ostatnio stanęłam z dnia na dzień przed koniecznością zmiany diety na bezglutenową. Muszę także wyeliminować nabiał i jeść głównie warzywa. Zatem Twój przepis spada mi jak z nieba! Dziękuję!

  • Klaudia Kałążna

    Z powodu problemów zdrowotnych, którymi nie mam zwyczaju się dzielić publicznie 😉 Z chęcią sprawdzę inne Twoje artykuły, ponieważ naprawdę mi się u Ciebie podoba!

  • Wygląda zachęcająco! I super, że na ciepło!

  • Takie sałatki to ja lubię 🙂 apetycznie wygląda 🙂

  • emilia

    A one sa faktycznie słodkie?

  • Paulina R-w

    wowwwww uwielbiam takie wydania sałatke na ciepło:) zrobię koniecznie świetna propozycja na kolację 🙂