SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW

Czekając na pachnące pomidory i świeże chrupiące warzywa posiłkuję się tym co mi daje styczeń! Warzywa korzeniowe, brukselka i zielone liście…  Na szczęście na te warzywa mogę liczyć cały rok! Dziś proponuję Wam wybitnie prosty pomysł na lunch lub kolację. Niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i pełne smaku pieczone warzywa z lekkim sosem czosnkowym.

Do tej sałatki doskonale będą pasowały ziemniaki lub topinambur, papryka, buraki, seler czy pietruszka. Spróbujcie swoją wersję zimowej sałatki, każda modyfikacja mile widziana 🙂

sałatka z pieczonych warzyw

przepis na ok. 4 porcje

  • 1 batat
  • 500 g brukselki
  • 1 czerwona cebula
  • 400 g liści szpinaku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 łyżki sezamu
  • sól, pieprz, ocet balsamiczny, czosnek

Warzywa umyj. Batata obierz i pokrój w kostkę, brukselkę pokrój na połówki lub – większe główki na cztery. Cebulę pokrój w piórka. Polej warzywa oliwą i wymieszaj z przyprawami – solą i pieprzem oraz czosnkiem (w proszku lub świeżym). Wyłóż warzywa na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 – 40 minut w temp. 200 st. C.

W czasie jak warzywa się pieką umyj oraz osusz liście szpinaku, możesz je porwać na mniejsze kawałki.

Upieczone warzywa lekko przestudź i połącz ze szpinakiem. Łyżkę oliwy wymieszaj z octem balsamicznym i sezamem, polej sosem gotową sałatkę.

Sałatka jest najlepsza świeża, ale następnego dnia też daje radę! Także spokojnie możesz ją sobie przygotować na jutro do pracy 🙂

dlaczego warto jeść brukselkę>>

czy bataty są zdrowe??

co nieco o szpinaku>>