WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Sałatka ze szparagami, to coś co w maju pojawia się u mnie dość często w bardzo wielu konfiguracjach! Kocham gotować, łączyć smaki i szukać nowych rozwiązań w kuchni, ale cenię też szybkie i proste sezonowe jedzenie! Właśnie dlatego dziś na śniadanie wylądowała u mnie najprostsza z możliwych – dostępna tylko w maju! 🙂

sałatka ze szparagami

Wiosenna sałatka ze szparagami.

Krótko obgotowane szparagi (moje własne, z działki), pomidor – umyty i pokrojony w ósemki, jajko ugotowane na twardo albo z lekko lejącym się żółtkiem (można zastąpić np. serem mozzarella) i liście szpinaku (lub rukoli, roszponki, sałaty) – wierzch polany sosem musztardowym (czyli łyżka musztardy – przepis na domową musztardę tu>> z olejem lnianym)!

Tak smakuje wiosna 🙂

sałatka ze szparagami

porcja sałatki z około 6 szparagami, dwoma jajkami i jednym dużym pomidorem, to 270 kcal 🙂

a o samych szparagach tu>>