WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Niezobowiązująca, prosta i bardzo odświeżająca! Kolorowa sałatka ze szparagami, to coś co na wiosnę pojawia się u mnie dość często w bardzo wielu konfiguracjach! Kocham gotować, łączyć smaki i szukać nowych rozwiązań w kuchni, ale cenię też szybkie i proste sezonowe jedzenie! Właśnie dlatego dziś na śniadanie wylądowała u mnie najprostsza z możliwych – dostępna tylko teraz – od końca kwietnia poprzez maj i kawałek czerwca! 😉

Sałatka ze szparagami (wciąż sklepowe, ale myślę że już za tydzień będzie jakaś jajecznica ze swojskimi), pomidorem (który ku mojej rozpaczy wciąż nie pachnie i nie smakuje jak „pomidor z mojego dzieciństwa”) oraz dużą garścią szpinaku (jeszcze nie swojego, ale już kiełkuje)!

Całość polałam najprostszym z możliwych sosem sałatkowym z olejem i musztardą, jako przyprawy tylko pieprz i szczypta soli. W tym wypadku mniej znaczy więcej!

Wiosenna sałatka ze szparagami.

Krótko obgotowane szparagi, pomidor – umyty i pokrojony w ósemki, jajko ugotowane na twardo albo z lekko lejącym się żółtkiem (można zastąpić np. serem mozzarella) i liście szpinaku (lub rukoli, roszponki, sałaty) – wierzch polany sosem musztardowym (czyli łyżka musztardy – przepis na domową musztardę tu>> z olejem z wiesiołka)!

Tak smakuje wiosna 🙂

sałatka ze szparagami

porcja sałatki z około 6 szparagami, dwoma jajkami i jednym dużym pomidorem, to 270 kcal 🙂

o szparagach tu>>

a o pomidorach poczytasz tu>>

z kolei i jajkach tutaj – klik klik 🙂