SERNIK BEZ JAJEK – PRZEPIS

Kochani, święta za nieco ponad 2 tygodnie, myślę więc, że powoli możemy zacząć przygotowania. Przynajmniej teoretyczne! W głosowaniu na facebooku>> wygrał sernik i to nim rozpoczniemy serię wpisów okołoświątecznych. Dziś zatem sernik – niby wielkanocny, ale… bez jaj!

Sernik jaki jest każdy wie… A dla tych którzy nie wiedzą: ten tradycyjny zazwyczaj jest na tłustym serze i z przynajmniej 5 żółtkami. Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała tradycyjnego przepisu. Zatem, zapraszam Was na nieco inną wersję tego pysznego ciasta!

Dlaczego bez jaj?

W niektórych chorobach jaja nie są zalecane – tak się dzieje oczywiście w przypadku alergii, ale i w ostrych stanach chorobowych wątroby, trzustki czy kamicy pęcherzyka żółciowego, gdzie żółtka należy wykluczyć przynajmniej na kilka tygodni. Jaja są bez dwóch zdań niezwykle wartościowe, ale też tłuste, dość kaloryczne i bogate w cholesterol. Dlatego, nawet jeśli jesteśmy zdrowi warto rozsądnie rozplanować sobie posiłki z jajkami w te świąteczne dni. Ja wolę zrezygnować z jaj w serniku niż z tych w sałatce czy żurku!

przeczytaj więcej o jajkach>>

Zatem cieszcie się pysznym sernikiem bez jaj.

Sernik bez jaj.

przepis na dużą okrągłą blachę
kruchy spód

  • 200 g mąki jasnej orkiszowej
  • 120 g miękkiego masła
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

masa serowa

  • 800 g sera białego twarogowego
  • 130 g masła
  • 1 szklanka ksylitolu (cukru pudru lub innego słodzika)
  • 1 łyżeczka cukru/ekstraktu waniliowego
  • 100 g gęstego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej lub kaszy manny
  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa (wedle gustu)

sernik3bezjaj
Najpierw zarób ciasto na spód. Mąkę przesiej i zagnieć szybko z resztą składników. Zagnieć kulę i włóż do torebki foliowej. Schowaj do lodówki na około 30 minut (ciasto w lodówce może leżeć nawet kilka dni, w zamrażarce kilka tygodni). Następnie dno i boki blachy wyłóż papierem lub posmaruj masłem i wyłóż dokładnie ciastem, podpiecz w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut. Jajko spód możesz też wykorzystać dowolny przepis na bezglutenowy spód>>

W tym czasie ser biały przepuść przez maszynkę. Uwaga, można użyć już zmielonego sera „z wiaderka”, „na sernik”, jednak często są one homogenizowane i nie zawsze nadają się do serników pieczonych. Zatem kupując ser czytaj uważnie etykiety lub poświęć na pieczenie nieco więcej czasu i zmiel ser własnoręcznie. Jeśli nie mamy maszynki ser można przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sitko.

Masło ubij na puszystą masę z ksylitolem i cukrem waniliowym, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną (lub kaszę) i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodawaj zmielony ser oraz jogurt wciąż miksując.

Na podpieczony spód wyłóż masę serową. Piecz z opcją góra-dół przez ok. 60 minut. Jeśli sernik nieco za bardzo się zrumieni przykryj wierz folią aluminiową, ale nie wyłączaj opcji grzania od góry.

Wystudź ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

sernik2bezjaj

Po wystudzeniu można polać lukrem lub polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem, udekorować skórką pomarańczową lub świeżymi owocami.

SMACZNEGO 🙂

 

Inne świąteczne wypieki:

spody do mazurków bez pszenicy>>

masy do mazurków bezcukrowe>>

  • Dla mnie jeszcze musiałby być sernik bez sera, czyli albo z tofu albo z kaszy jaglanej, bo jestem na diecie wegańskiej 😉

    • Robiłam i z tofu i z kaszy jaglanej – niby wszystko się udało, ale to nie było to. Nie zamieszczałam przepisów, bo jakoś „nie czułam” tych ciasta. Może jeszcze kiedyś zrobię drugie podejście do tych ciast. 🙂
      Jeśli masz sprawdzone przepisy, to chętnie skorzystam!

  • Super dzieciaczki

    U mnie mogą być jajka, okazało się, że uczulenia brak.

  • „Sernik bez jaj, czyli miało być tak pięknie, a wyszła mizeria” 😉
    Takie miałem pierwsze skojarzenia, kiedy zobaczyłem tytuł wpisu.

    A tymczasem…

    Jest świetnie! 🙂
    [tylko jak smakuje ten ksylitol??]

    • Nawet całkiem smaczna ta mizeria… 😉
      Ksylitol smakuje jak miętowy cukier – ma lekko orzeźwiający posmak. Oczywiście można go zastąpić zwykłym cukrem, a najlepiej (w przypadku sernika) cukrem pudrem!

  • Pycha, ale życie bez jajek to nie życie 😀

    • Zgadzam się, też uwielbiam! Ale nie każdy może, a czasem po prostu warto – dla odmiany, urozmaicenia… 🙂

  • Justyna Szmuc

    Wygląda przepysznie 🙂

  • Jud

    Lubię eksperymentować z sernikami, to moje ulubione ciasta. Takiego bez jajek nigdy nie robiłam i zaciekawiłaś mnie tym pomysłem 😉

    • Daj znać jak spróbujesz! 🙂

  • My na szczęście bez alergii na jaja, ale dobrze wiedzieć, że można przygotować taki wspaniały sernik także dla tych jajo-uczulnych 🙂

    • Może kiedyś się przyda taka wiedza… np. jak będziesz gościła alergików w domu 🙂

  • Uwielbiam serniki! <3
    Na szczęście jestem osobą, która nie musi rezygnować z jajek, glutenu, cukru itp. Wszelkie przepisy bez problematycznych składników traktuję raczej jako ciekawostkę albo eksperyment w kuchni 🙂

    • Twoje szczęście 🙂 ale z samej ciekawości czasem warto coś nowego wprowadzić (albo wyprowadzić) do/z menu… 😉

  • Anna Złotkowska

    jestem bardzo ciekawa smaku 😀 chociaż na szczęście jajka mogę jeść 🙂

    • Jakbyś chciała się przekonać, to niewiele ryzykujesz 🙂

  • Anna Olszanowska

    brzmi smacznie 🙂 Synek ma lekką skazę białkową więc skorzystam z przepisu w najbliższy weekend 🙂

    Pozdrawiam
    Anka

  • Pingback: SPODY DO CIAST BEZ GLUTENU - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: MASY DO MAZURKÓW BEZ CUKRU - Zdrowo Najedzeni()

  • Ania Niunka

    pięknie smakowicie !

  • Pingback: JAJKA - POKARM IDEALNY? - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: ŚWIĄTECZNE PRZEJEDZENIE, TO NORMALKA? - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: ZIELONA BABKA Z MĄKI OWSIANEJ - Zdrowo Najedzeni()