ŚLEDZIE Z KAPARAMI – SAŁATKA NA WEEKEND

Prosta, wyrazista w smaku – nie tylko dla wielbicieli kaparów! Idealna na imprezę karnawałową (przed nami pierwszy weekend karnawału!) czy kolację. Do pracy raczej nie radzę jej zabierać… chyba, że Wam nie zależy na pracy i macie już na oku coś lepszego 😉

Śledzi chyba nikomu przedstawiać nie trzeba! Ta tłusta ryba jest prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3, witaminy D, E i A oraz selenu. Zawiera także witaminę B12, żelazo, cynk, jod czy miedź.

W kwestii kaloryczności: śledź świeży w 100 g (jeden płat) ma 161 kcal, marynowany 192 kcal, natomiast w oleju 301 kcal – jednak w kwestii śledzia nie przejmowałabym się aż tak kalorycznością! Korzyści zdrowotne związane z regularnym jedzeniem tej ryby przewyższają nad ew. minusami.

Dzięki obecności kwasów tłuszczowych omega–3 śledzie zapobiegają zakrzepom krwi, korzystnie wpływają na pracę mózgu, oraz obniżają stężenie cholesterolu. Ważne jednak jest to z czym te śledzie zjadasz… Tłusta śmietana czy majonez nie pomogą. Jako dodatek wybierz raczej olej tłoczony na zimno i warzywa. Koniecznie dopraw do smaku ziołami.

śledzie z kaparami

sałatka śledziowa z kaparami

  • 4 płaty śledziowe
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 słoiczka kaparów (najlepiej z marynowanym pieprzem)
  • kilka grzybków w occie
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • olej – lniany, z ostropestu lub rzepakowy

Świeże śledzie namocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Następnie (jeśli masz czas i możliwości) wypłucz śledzie pod bieżącą wodą i zalej je zalewą z gruszek lub śliwek w occie – jest kwaśna, dobrze doprawiona i lekko słodka. Takie moczenie przez około 12 – 24 godziny nada śledziom doskonały smak, jednak nie jest to konieczne – także nie martw się, jeśli nie masz takich smakołyków w swojej spiżarni.

Wymoczone śledzie pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, grzybki i ogórki oraz kapary. Jeśli kapary są w zalewie octowej – przecedź je na sitku i wylej zalewę, w przypadku zalewy olejowej możesz jej użyć do śledzi.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zalej olejem. Używając kaparów z marynowanym pieprzem nie ma konieczności doprawiania sałatki, jeśli masz zwykłe kapary – dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu. Przełóż całość do słoika i odstaw na minimum 24 godziny, aby smaki się przegryzły.

śledzie z kaparami

przepis na śledzie w zalewie korzennej znajdziecie tu>>

 

 

 

 

  • traveLover

    Weszłam dziś po raz pierwszy na Twojego bloga, widzę pierwszy nagłówek: śledzie i kapary, myślę sobie: Już ją lubię! 🙂 Fajna inspiracja, akurat się wstrzeliłaś bo wczoraj pobiegłam wieczorem po słoik kaparów, dziś wiem z czym je zmiksuję 🙂

  • Uwielbiam śledzie – szczególnie w wersji octowej przypadają mi do gustu 😀

  • Katarzyna Wojtyńska-Stahl

    Moja mama robiła śledzie z kaparami i ze śliwkami w occie. Smak wyborny…

  • Kocham śledzie, a nie jadłam od wieków – wiesz, że poza Europą chyba nigdzie nie można ich dostać?! Skandal 😛
    A z dziwności – jadlam kiedyś śledzie w śmietanie z czekoladą I rodzynkami i były wspaniale! Może to jedno z tych mniej typowych I malodietetycznych śledziowych połączeń, ale chętnie bym sobie przypomniała ten smak 🙂

  • Śledzi z kaparami nie łączyłam – nie wpadłabym na to 🙂 Muszę spróbować koniecznie

  • Justpoint Ofview

    Uwielbiammm! 🙂

  • Pingback: SAŁATKA Z NIEBIESKIM SEREM - Zdrowo Najedzeni()