SOS SAŁATKOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM

Obiecuję, że od dziś będę regularnie wrzucać na bloga pomysły na sosy sałatkowe, bo często o pytacie o to czym zaprawiać sałatki czy surówki! Dziś pierwszy na blogu pomysł na dressing do sałatki, ale startuję z przytupem! Sos sałatkowy z masłem orzechowym, to mistrzostwo świata 😍😍😍

Ja użyłam go do klasycznej sałatki obiadowej, ale pasuje do wielu surówek czy sałatek warzywnych, jak i owocowych… Moja sałatka składała się z kapusty pekińskiej, cykorii, świeżej marchewki pokrojonej w cienkie plasterki oraz jabłka.

Z racji że blendera u mnie brak (tak, tak – jestem aktualnie chyba jedyną blogerką kulinarną bez blendera, thermomixa czy innych takich wypasów), korzystam z gotowców, badając przy okazji rynek 😉 Tym razem trafił do mnie godny polecenia zawodnik. Z czystym sumieniem Wam polecam chrupiące masło crunchy z Primavika ma w składzie tylko orzeszki!!! Żadnego oleju (ani palmowego, ani jakiegokolwiek innego), ani grama soli, cukru czy innych niepotrzebnych dodatków! Fajnie, co nie? Można bez obaw pałaszować.

Dlaczego warto dodać trochę tłuszczu do warzyw?

Tłuszcze w sałatkach warzywnych chronią witaminy zawarte w warzywach przed utlenianiem. Ponad to zapewniają odpowiednie wchłanianie i przechowywanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A, E, D i K, które naturalnie występują w warzywach.

 

sos sałatkowy z masłem orzechowym – przepis

1 czubata łyżka masła orzechowego np. crunchy
1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka melasy (ew. miodu)
2 – 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

Ocet winny można zastąpić octem ryżowym, ew. sokiem z cytryny lub limonki.
Czosnek (można dać więcej, jeśli lubisz) obierz i posiekaj drobno. Imbir obierz i zetrzyj na tarce albo posiekaj (można zastąpić odrobiną suszonego). Wszystkie składniki sosu włóż do słoika (lub blendera, jeśli takowy posiadasz) i dokładnie wymieszaj (w szczelnie zamkniętym słoiku) lub zmiksuj (blenderem). Spróbuj czy sos jest smaczny i w razie konieczności dopraw do smaku dodając pieprz lub więcej octu. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńcz go odrobiną wody lub oleju.

całość, według przepisu to około 400 kcal, jedna łyżka sosu ma 125 kcal

a o miodzie więcej tutaj>>

jaki olej wybrać do sałatki – zapraszam>>

  • Super dzieciaczki

    Dodaję takie sosy, dzięki za przepis.

  • naczytane.blogspot.com

    Ale musi mieć ciekawy smak 🙂

    • Sos jest naprawdę super!

  • Myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy… A jednak 🙂 muszę spróbować, bo jestem niesamowicie ciekawa tego smaku 🙂

    • A jednak 🙂 Cieszę się, że Cię zaintrygowałam! Daj znać jak już przetestujesz – ciekawe czy Ci podpasuje smak…

  • uwielbiam takie nowości! Muszę koniecznie spróbować!:))

  • Sophy Lukrecja

    Brzmi super a ja uwielbiam orzechy w sałatkach 🙂

  • Dopiero ostatnio przekonałam się do takich połączeń, ale przyznam, że bardzo zasmakowały. 🙂

  • Renata Więckowska

    Ciekawe połączenie. Muszę spróbować. Pozdrawiam!

  • Dominika Pierchała

    Muszę pokazać ten post mojej mamie. Bo fragment dotyczący tłuszczu ją zszokuje. Jak słyszy słowo olej, tłuszcz zaczyna panikować. Dla niej to coś złego.

  • Ciekawy pomysł 🙂

    • Ciekawy i bardzo smaczny!!

  • Olga Kłos

    Wow, nigdy nie jadłam takiego połączenia przypraw i masła orzechowego. Brzmi pysznie.

    • Spróbujesz? 🙂

      • Olga Kłos

        Jak tylko uwolnię się od swojej diety, to tak 😀

        • „dieta” słowo klucz 😉 cóż to za dieta, na której nie można takich smakołyków jeść 😀

  • Magda

    Wow! Wygląda super 🙂 Jestem bardzo ciekawa jak smakuje 🙂

  • Bardzo fajne i ciekawe połączenie. Mnie jednak nigdy nie udało się trafić na dobre kupne masło orzechowe a samej nigdy się nie pofatygowałam zrobić 😉

  • Karolina Ostrowska

    Uwielbiam masło orzechowe, więc może spróbuję takiego połączenia 🙂

  • Olga Dąbrowska

    Mój ulubiony sos sałatkowy!

  • Anna Jeżmańska

    Świetny pomysł! Wypróbuję

  • Niekonwencjonalne podejście – pierwszy raz widzę taki miks składników. 😉