SPODY DO CIAST BEZ GLUTENU

Kochani, Wielkanoc za pasem. Myślę, że to dobry moment, żeby zacząć planować świąteczne wypieki. Z Waszych zapytań wiem, że jest zapotrzebowanie na przepisy na bezglutenowe czy bezpszeniczne spody do ciast i mazurków. Zatem zbieram swoje pomysły do jednego wpisu. Korzystajcie i koniecznie pochwalcie się gotowymi wypiekami! 🙂

Pamiętajcie, że ciasto można zagnieść kilka dni przed pieczeniem, a spody można upiec nawet kilkanaście dni przed nałożeniem masy. Także na dobrą sprawę już dziś możecie zabrać się do pracy 😉

Przepisy na bezcukrowe masy do mazurków także będą! Także bez obaw, będzie i „legalny wkład” do spodów! 😉

bezcukrowe masy do mazurków>>

bezglutenowy spód do ciasta – kokosowy

Ciasto bardzo kruche i bardzo delikatne w smaku – zdecydowanie dla miłośników kokosa (ostrzegam). 

  • 80 g mąki kokosowej
  • 80 g oleju kokosowego lub masła klarowanego, jeśli wolicie nieco mniej kokosowy smak
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 – 4 łyżki ksylitolu*

Mąkę z proszkiem przesiej, dodaj olej, ksylitol, sól i jajko, zagnieć szybko ciasto ręką i ulep kulę. Schowaj do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyłóż ciastem brytfankę (około 10×23 cm) lub tortownicę o średnicy ok. 20 cm. i piecz 15 minut w 190 st. C.

*Ja dałam 2 łyżki ksylitolu, przy takiej ilości ciasto jest mało słodkie, więc pasuje do niego słodki wierzch np. czekoladowy lub ze słodkich konfitur. Jeśli planujemy mało słodki, delikatny w smaku lub kwaśny wierzch spokojnie można dodać więcej cukru/słodzika.

bezglutenowy spód do ciasta kokosowy

bezglutenowy spód do ciasta – jaglany

Nieco wyrazistsze w smaku – pasuje do delikatnych nadzień np. serowych, mało słodkie. Moim zdaniem smaczniejsze od kokosowego.

  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 80 g masła klarowanego
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki wody lub jogurtu/śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiej wraz z proszkiem, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć. Wyłóż ciastem formę i schowaj do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto, nakłuj widelcem i wstaw na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Jaglany spód bezglutenowy spód do ciasta

bezglutenowy spód do ciasta – gryczany

Mój ulubiony, świetny do sernika z kwaśnymi owocami na wierzchu, jak i do wytrawnej tarty.

  • 200 g mąki gryczanej
  • 90 g masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
  • 1 jajo
  • odrobina wody/jogurtu/mleka (jeśli ciasto będzie za suche)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ksylitolu (pomiń, jeśli robisz wytrawną tartę)

Masło/olej powinny być mocno schłodzone, pokrój je na małe kawałki i zagnieć dodając stopniowo przesianą mąkę, sól, proszek, ksylitol i jajko.
Ciasto będzie się trochę sypało, więc jeśli dodanie 2-3 łyżek zimnej wody nie pomoże przesyp je do torebki, zagnieć przez folię w kulę i schowaj do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie powinno się ładnie kroić. Wyłóż nim blachę o średnicy ok. 23 cm i piecz 20 – 25 minut w 180 st. C.

Gryczany spód do ciasta mazurek bez glutenu

Bezcukrowe masy do wyłożenia mazurków>>

A tutaj sernik wielkanocny bez jajek

  • Pingback: SERNIK BEZ JAJEK - PRZEPIS - Zdrowo Najedzeni()

  • Anna

    Super pomysł 🙂 fajnie, że pokazalas bezglutenowe alternatywy 🙂

    • Dziękuję – wykorzystasz któryś przepis?? 🙂

      • Anna Szlosek

        Spróbuję ten z mąki kokosowej- zawsze mam z nią największy problem 🙂

        • Powodzenia! Napisz czy ciasto się udało 🙂

  • Niesamowite ile znasz tych przepisów! Bardzo przydatny post! Przesłałam już link do Twojego artykułu, koleżance,która właśnie rozpoczęła dietę bezglutenową. 🙂

    • Dziękuję! Mam nadzieję, że skorzysta 🙂

  • Dee

    Coś dla mojej siostry 😀 kiedyś przez straszną chwilę też miałam podejrzenie celiakii :O na szczecie nadal mogę wcinać ciasta i pic piwo 😛

    • Myślę, że nawet jak możemy jeść gluten, to warto spróbować czegoś innego – dla urozmaicenia 🙂

  • Super, że trafiłam na ten wpis. Bardzo chciałam zrobić ostatnio ciasto z mąki kokosowej, ale nie miałam przepisu, a trochę bałam się eksperymentować. Także wykorzystam ten pierwszy przepis na pewno :).

  • Super dzieciaczki

    Zycie z ograniczeniami jest straszne, ale przepisy super 🙂

    • Jest znacznie łatwiej niż jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu! Produktów dla alergików nie brakuje, półki aż się uginają od przeróżnych mąk czy zamienników…

  • OK:)

  • Jeśli spód do ciasta to tylko kokosowy, wychodzi wyśmienity. Do dzisiaj pamiętam jedną bardzo smaczną tartę. 😀

    • Ha! Wspomnienie to niezły doradca w kwestiach kulinarnych 🙂 ja jednak głosuję za gryczanym!

      Dla mnie jest najlepszy z tych trzech 🙂

  • Pingback: MASY DO MAZURKÓW BEZ CUKRU - Zdrowo Najedzeni()

  • Matka Wielowymiarowa

    Uwielbiam takie nieskomplikowane, ale zdrowe przepisy, i juz mi wyobraznia podpowiada co ja na to ciasto położę 🙂

    • Pochwalisz się co to będzie? 🙂

  • muszę spróbować kokosowego, jakoś najbardziej mnie zachęcił 🙂

    • Koniecznie napisz czy smakowało 🙂

  • Cista, to chyba jedyne potrawy jeżeli tak to można nazwać, które lubię robić. Najlepiej smakuja w towarzystwie kawy czy herbaty, w gronie rodziny i przyjaciół. Kokos lubię, więc wypróbuje Twój przepis i poeksperymentuje w kuchni ::)

    • Cieszę się, że przepisy się spodobały!

  • Genialna alternatywa 😉

    • Dziękuję, wypróbujesz któryś przepis? 🙂

      • Jak będę miała chwilę lub dwie to najchetniej spod gryczany 🙂 mniam 😀

  • Nie jest to za bardzo kokosankowe?

    • Jeśli pytasz o pierwszy przepis – JEST! Tak jak zaznaczyłam w przepisie. Pierwszy przepis będzie idealny dla fanów kokosa. Można zmodyfikować dając masło zamiast oleju kokosowego, ale już sama obecność mąki nadaje mocno kokosowy smak 🙂

    • Ten pierwszy przepis JEST! Tak jak zaznaczyłam w przepisie, on będzie idealny dla fanów kokosa. Można zmodyfikować
      dając masło zamiast oleju kokosowego, ale już sama obecność mąki nadaje
      mocno kokosowy smak 🙂

  • Pooglądałam i zrobiłam się głodna 🙁 Niestety mój piekarnik nie nadaje się do pieczenia (ma za to wspaniale rozwiniętą funkcje przypiekania) więc muszę obejść się smakiem i poszukać jakiś innych przepisów.

  • Pingback: ZIELONA BABKA Z MĄKI OWSIANEJ - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: JAJKA - POKARM IDEALNY? - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I RUKOLI - Zdrowo Najedzeni()

  • Kokosowy to mój zdecydowany faworyt 🙂

  • Pingback: SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I RUKOLI - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: PIERNICZKI BEZ GLUTENU - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: ŚLEDZIE KORZENNE - PRZEPIS - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: PIERNICZKI KORZENNE TRADYCYJNE - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: KOMPOT Z SUSZU - Zdrowo Najedzeni()