SUPER LIGHT – CIASTO NA BIAŁKACH

Co zrobić z białkami pozostałymi po świątecznych wypiekach? 🙂

Co upiec, jeśli mamy ochotę na coś małego do kawy, ale mamy serdecznie dość ciężkich i słodkich wypieków?

Ciasto bakaliowe!! Bez żółtek, bez tłuszczu, bez cukru!

Taki niby keks – bez oleju, masła… słodki od owoców suszonych i chrupiący od orzechów. Szybkie, proste i smaczne ciasto. W wielu kręgach znane pod nazwą cwibak! 🙂

Bardzo łatwo zmodyfikować je do wersji bezglutenowej! Do wersji bezjajecznej troszkę trudniej – na pewno się da użyć piany z ciecierzycy czy fasoli albo kleiku z siemienia lnianego, ale ja nie próbowałam 😉

cwibak1

ciasto na białkach przepis

  • 10 białek
  • 50 g cukru/ksylitolu
  • 250 g mąki (orkiszowej, owsianej, pszennej)
  • bakalie (orzechy, suszone owoce, ziarna konopi, sezam)

Ubić pianę, dodać cukier, następnie dodać przesianą mąkę oraz posiekane bakalie i orzechy. Wymieszać delikatnie łyżką i przelać do foremki wyłożonej papierem.

Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.

ciasto na białkach

Inne przepisy, które mogą Ci się przydać przed świętami:

makowiec bez mąki>>

piernik bez cukru>>

piernik z konfiturą>>

pierniczki tradycyjne>>

pierniczki bez glutenu>>

śledzie korzenne>>

zakwas z buraków>>