WARZYWA

Dlaczego kocham pomidory i dynię, do czego można użyć topinambura – jak wygląda szpinak w maju i dlaczego tak rzadko jem kalafiora…

O warzywach prawie wszystko!

ALOES – LEK NA CAŁE ZŁO?

Właściwości aloesu znane są od lat. Już w Starożytności wierzono, że zapewnia nieśmiertelność, leczono nim rany, a nawet balsamowano zwłoki! ...
Czytaj Dalej

WRZESIEŃ W KUCHNI – CO JEŚĆ JESIENIĄ?

Złota polska jesień, słoneczna i ciepła, obfitująca w pyszne i pachnące warzywa i owoce, to coś co może trwać cały ...
Czytaj Dalej

TOPINAMBUR – ZIEMNIAKI DLA CUKRZYKÓW

Znacie to jesienno-zimowe warzywo? Pewnie tak... jest coraz modniejsze i bez problemu można je nabyć w każdym już niemal sklepie!Poczytajcie ...
Czytaj Dalej

POMIDORY – NAJLEPSZE WARZYWO ŚWIATA!

Na szczęście nie musimy jeszcze śpiewać "Adios pomidory" - sezon na soczyste, pachnące i przepyszne pomidory trwa w najlepsze! Korzystajmy ...
Czytaj Dalej

FASOLKA SZPARAGOWA – PYCHOTA POD KAŻDĄ POSTACIĄ

Fasolka szparagowa rządzi!!! Jadę na działkę i wracam z obiadem - czyż to nie piękne? 🙂 Lato jest piękne! To ...
Czytaj Dalej

O KUKURYDZY SŁÓW KILKA

Jakiś czas temu odbyła się konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Kukurydzy "Kukurydza słoneczne ziarno zdrowia", w czasie której miałam przyjemność zaprezentować ...
Czytaj Dalej

RZODKIEWKI – WARTOŚCIOWA PRZEKĄSKA

Soczyste, chrupiące, orzeźwiające, lekko lub całkiem konkretnie ostre, jako przekąska, dodatek do sałatki, kanapki, dipu. Uwielbiam rzodkiewki, zawsze i w ...
Czytaj Dalej

SEZON NA RABARBAR

Sezon na to cierpkie warzywo trwa w najlepsze! Wykorzystajmy go w 100%, bo naprawdę warto! Pytając znajomych o to w ...
Czytaj Dalej

SZPARAGI – WŁĄCZ JE DO DIETY WŁAŚNIE TERAZ!

Wyczekiwane, wytęsknione... ulubione, bo zwiastują wiosnę! Dlaczego warto włączyć te warzywa swojego menu?  Nie tylko ze względu na to że ...
Czytaj Dalej

POKRZYWA – DLACZEGO WARTO WŁĄCZYĆ DO MENU?

Pokrzywa, poza tym, że parzy i zwiastuje wiosnę ma całkiem sporo korzystnych właściwości. Zarówno dla naszego zdrowia jak i urody ...
Czytaj Dalej

JAK JEŚĆ WIĘCEJ WARZYW

Zalecenia dietetyków nie pozostawiają złudzeń - powinniśmy jeść minimum 400 - 500 gram warzyw dziennie (owoców ok. 100 gram). Minimum ...
Czytaj Dalej

BRUKSELKA – ZMORA Z PRZEDSZKOLA

Brukselka - warzywo mało lubiane, raczej zepchnięte na dalsze tory i często pomijane w naszym codziennym menu... zbyt często. Bo ...
Czytaj Dalej

GREEN FARM – DZIAŁKA W DOMU plus ZNIŻKA NA ZAKUP

Własna uprawa warzyw i ziół, to coś co zawsze było moim konikiem! Pracę na działce uwielbiam! Relaksuję się grzebiąc w ...
Czytaj Dalej

KIEŁKI – ŹRÓDŁO ZDROWIA

Jedzcie kiełki! Kiełki są zdrowe! Doceń walory kiełków! 10 powodów dla których warto jeść kiełki! Kiełki - witaminowa bomba na ...
Czytaj Dalej

ODKRYJ MOC BURAKÓW

Piękne, krwistoczerwone, soczyste i chyba nieco zepchnięte na margines... A szkoda, bo nie dość, że niezwykle wdzięczne w kuchni, wybitnie ...
Czytaj Dalej

PESTKI DYNI – CHRUPMY NA ZDROWIE

Pestki dyni, to dość często wyrzucany odpad. Jeśli kupujemy dynię w całości lub mamy własną z działki nie wyrzucajmy ich! ...
Czytaj Dalej

CUKINIA W NASZEJ DIECIE

Lekkostrawna, delikatna w smaku, doskonale komponująca się w najprzeróżniejszych daniach oraz co może zaskoczyć... całkiem  wartościowa. Cukinia, na którą teraz ...
Czytaj Dalej

DYNIA – KRÓLOWA JESIENI

Powiadają, że królowa jest tylko jedna - dla mnie jest nią zdecydowanie DYNIA! Moja faworytka, szczególnie w okresie jesienno-zimowym 🙂 ...
Czytaj Dalej

PAPRYKA FASZEROWANA BEZ MIĘSA

Kocham ten stan, kiedy papryka kosztuje 3 zł (warszawski Wolumen rządzi) 😀 Nadzienie do papryk jest "na winie", czyli wrzucamy ...
Czytaj Dalej

CZY SUSHI JEST DOZWOLONE NA DIECIE?

Dziś coś z cyklu "ZAPYTAJ DIETETYKA" Czy na diecie odchudzającej mogę jeść sushi? SUSHI, czyli ryż, surowa ryba, wodorosty nori ...
Czytaj Dalej

FASOLA – DLACZEGO WARTO

Kontynuujemy świętowanie roku roślin bobowatych. Dziś na tapetę bierzemy FASOLĘ. Pozostałe wpisy z cyklu rok roślin bobowatych tu nt. ciecierzycy ...
Czytaj Dalej

NOWA PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA IŻŻ

Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. W stosunku do poprzedniej obowiązującej piramidy (z ...
Czytaj Dalej

SOCZEWICA – DLACZEGO WARTO

Idąc dalej tropem wyznaczonym przez Organizację Narodów Zjednoczonych, która ogłosiła rok 2016 międzynarodowym rokiem roślin bobowatych dziś chciałabym przybliżyć Wam ...
Czytaj Dalej

JAK UGOTOWAĆ FASOLĘ

Aby zwiększyć strawność suchych nasion warzyw strączkowych warto wiedzieć jak prawidłowo je ugotować. Suche nasiona fasoli warto namoczyć, przede wszystkim ...
Czytaj Dalej

CIECIERZYCA – DLACZEGO WARTO

FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) ogłosiła 2016 rokiem roślin strączkowych. Zatem lecimy z tematem - dziś trochę ...
Czytaj Dalej

IMBIR

Pobudza krążenie krwi, rozgrzewa, łagodzi przeziębienie i nudności, zwalcza wzdęcia, uczucie ciężkości i niestrawności. W kuchni doskonale komponuje się z ...
Czytaj Dalej

JAK UPIEC DYNIĘ? JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI

Dynia pieczona pojawia się dość często w przepisach. To niezwykle wdzięczny i uniwersalny surowiec. Jest doskonałą bazą do zup, zapiekanek, ...
Czytaj Dalej

BAKŁAŻAN

Oberżyna, gruszka miłości... BAKŁAŻAN nie jedno ma imię i nie jedną korzystną dla nas wartość odżywczą w sobie skrywa, no ...
Czytaj Dalej

KALAFIOR

Lubię kalafiory, ale właśnie sobie uświadomiłam, że jem je dość rzadko. Kalafiorowa jest fajna, ale zimą, kalafiora z bułką nie ...
Czytaj Dalej

WSPÓŁPRACA Z DIETETYKIEM

  Współpraca z dietetykiem, to nie tylko odchudzanie! konsultacje indywidualne W trakcie których otrzymasz analizę dotychczasowego odżywiania pod kątem jakościowym, ...
Czytaj Dalej

SZPINAK – WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Sezon na szpinak trwa w najlepsze - u mnie póki co wygląda, to tak jak na poniższym zdjęciu... (stan na ...
Czytaj Dalej

BATATY – SŁODKIE ZIEMNIAKI W NATARCIU

Słodki ziemniak, patat, batat lub wilec ziemniaczany, to jedno i to samo ? słodkie, intensywnie pomarańczowe i bardzo zdrowe warzywo, ...
Czytaj Dalej

SZPINAKOWE ŚNIADANIE

Wiosna panie sierżancie! 🙂 Już chyba na dobre się u nas zadomowiła... oby! Na wiosnę zawsze zmieniam trzy rzeczy: opony ...
Czytaj Dalej