WEGE PASZTET Z KALAFIORA – ULUBIONY

Pasztet z soczewicy>>, z burakami, z cukinii>>, z kapusty kiszonej… 🙂 Roślinne pasztety zdominowały moją kuchnię! Są proste, szybkie i smaczne. Te z dodatkiem ziemniaków czy kaszy zastępują cały posiłek, także są dość częstym posiłkiem, który zabieram ze sobą do skonsumowania w pracy. Idealnie wpasowują się moją idee „niemarnowania jedzenia” – bo do środka mogę wrzucić resztki z lodówki, nad którymi nikt nie chce się zlitować. I mam dwa w jednym – czyste sumienie oraz smaczną kolację 😉 Lubię pasztety, więc robię, a co!

Tym razem zapraszam na pasztet z kalafiora!

kalafior-pasztte.
Przepis niezawodnej Marty Dymek z jadlonomia.pl 🙂

Pasztet z kalafiora – przepis.

Proporcje na jedną dużą foremkę (keksówka o długości 35 cm) lub dwie małe 🙂
1 kalafior (u mnie ok. 400 g)
4 niewielkie ziemniaki
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g)
1/2 szklanki pestek dyni
10 suszonych pomidorów (najlepiej z oleju)
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól i czarny pieprz

Kalafiora podziel na różyczki i umyj dokładnie pod bieżącą wodą, ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, następnie warzywa natrzyj olejem i wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temp. 220 st. C, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
W czasie, gdy warzywa się pieką ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie (zobacz jak ugotować kaszę jaglaną>>), umyj natkę pietruszki, upraż na suchej patelni pestki dyni oraz obierz czosnek.
Wszystkie składniki, wraz z upieczonymi warzywami zmiel w maszynce do mielenia lub przełóż do dużego naczynia i zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku i przełóż do foremki.
Piecz w temp. 200 st. C przez ok. 45 minut. Wystudź dokładnie w blaszce przed pokrojeniem!
Gruby plaster pasztetu ma ok. 100 kcal 🙂
A Wy lubcie wege pasztety?