PASTA Z BIAŁEJ FASOLI – WEGE SMALEC

Dziś pomysł na pastę kanapkową, czyli kolejny pomysł na „coś do chleba” zamiast nieśmiertelnej wędliny czy żółtego sera.

Zdrowa, prosta i naprawdę smakowita pasta z białej fasoli – w niektórych kręgach zwana również wege smalcem. Pasta jest świetnym dodatkiem do pieczywa, jak również – jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. Ma dodatek chrupiącej cebulki oraz kwaskowatego jabłka. Jest naprawdę pycha!

Pastę, pomimo że jest banalnie prosta w wykonaniu warto zacząć robić znacznie wcześniej – 12 godzin warto przeznaczyć na moczenie* fasoli, a potem kolejne 12 godzin na przegryzienie się pasty.

Zatem do dzieła 🙂

*jeśli korzystasz z suchych ziaren, w wersji ekspresowej użyj fasoli z puszki

 

PASTA Z FASOLI NA KANAPKI

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia
  • majeranek, sól, pieprz, sos sojowy
  • około 1/3 szklanki zimnej wody

Suche ziarna fasoli namaczamy na noc, następnego dnia wylewamy wodę i nalewamy świeżą (wody powinno być około 2 cm ponad poziom fasoli) – gotujemy do miękkości. soląc pod koniec gotowania.

Generalnie, to wszystkie strączkowe solimy pod koniec gotowania – sól wydłuża czas gotowania.

W wersji łatwiejszej i szybszej użyj fasoli z puszki 🙂

Tu przeczytasz o tym jak ugotować fasolę.

W czasie gdy fasola się gotuje siekamy drobno cebulę i podsmażamy ją na oliwie lub oleju – może lekko zbrązowieć. W połowie smażenia cebuli dorzucamy umyte i pokrojone w kostkę jabłko. Dusimy razem. Pod koniec dodajemy majeranku.

Ugotowaną fasolę miksujemy w blenderze na gładką masę dolewając w razie konieczności nieco zimnej wody oraz dodając przyprawy – sól, pieprz, odrobinę sosu sojowego.

Do zmiksowanej fasoli dodajemy cebulę z jabłkiem. Miksujemy krótko lub mieszamy, tylko do połączenia składników. Fajnie jest jak w paście są wyczuwalne kawałki cebuli i jabłka.

Doprawiamy do smaku, jeśli to konieczne i wstawiamy do lodówki, aby pasta się przegryzła.

faso-smalec

Łyżka pasty, to 60 kcal 🙂

 

a tu pomysł na pastę z czerwonej fasoli>>

pasta kanapkowa z suszonych pomidorów>>