ZAPIEKANKA DYNIOWA Z GRZYBAMI

Totalna niemoc kulinarna, czyli obiad na winie.

Stajesz przed lodówką i patrzysz, patrzysz, patrzysz – co by tu na obiad? Też tak czasem macie? Lodówka niby pełna, ale w głowie pustka.

I nagle olśnienie – dostrzegasz: ćwiartkę pieczonej dyni, ostatnie pudełko zamrożonych grzybów i resztkę kurczaka z poprzedniego dnia. W zamrażarce garnuszek bulionu na czarną godzinę i… obiad już prawie gotowy! Zmieszaj z ryżem, zalej bulionem i włóż do piekarnika. W międzyczasie zorientuj się, że niby resztki, ale taką porcją naje się pułk wojska, więc zadzwoń po znajomych z pytaniem „kto jest głodny” 😉

Ufff, udało się – obiad gotowy, przy okazji dobry uczynek spełniony i więzy towarzyskie podtrzymane 😀

Zapraszam na dyniowo-grzybową zapiekankę 🙂

ZAPIEKANKA DYNIOWA Z GRZYBAMI

Na duże naczynie żaroodporne

  • 1 szklanka suchych ziaren ryżu (basmati lub brązowy)
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pieczonej dyni
  • 2 szklanki mrożonych grzybów leśnych (mogą być pieczarki)
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (lub tyle ile macie, w wersji wege spokojnie można zrezygnować)
  • 400 ml bulionu
  • łyżka oleju
  • sól, czarny pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, kurkuma
  • zielona pietruszka

Kurczaka pokrój na małe kawałki i obtocz w przyprawach – odstaw na bok.
Cebulę posiekaj i podsmaż na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem, dodaj pokrojonego kurczaka oraz posiekany czosnek smaż przez ok. 2 minuty mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj grzyby (jeśli używasz rozmrożonych rozmroź je wcześniej) oraz ryż. Zamieszaj wszystko dokładnie i zalej bulionem. Duś 2-3 minuty, po czym dodaj upieczoną wcześniej>> i pokrojoną w kostkę dynię oraz przypraw do smaku.

Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 30 minut.

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

dyniowazapiekanamała porcja (1/5 całości) ma ok. 240 kcal

nieco większa porcja (1/4 całości), to 305 kcal

Smacznego! 🙂