ZIELONA BABKA Z MĄKI OWSIANEJ

Zazwyczaj robię babę drożdżową – to jedno z moich ulubionych ciast! Jednak tym razem coś mnie podkusiło, żeby spróbować czegoś innego! Padło na „klasykę gatunku”, czyli najzwyklejszą w świecie babkę piaskową… Nie byłabym jednak sobą, gdybym tak po prostu poszła do kuchni i upiekła ciasto wg przepisu 😉 Tradycyjnie już zamieniłam kilka produktów.

Zamiana mąki pszennej, to u mnie standard. Już dawno zrezygnowałam z pszenicy w wypiekach. Tu główne skrzypce gra mąka owsiana – pasuje doskonale! Cukier tradycyjnie obcięłam o połową – ciasto i tak jest słodkie! A dodatkowo do części ciasta dodałam łyżeczkę spiruliny… i tak oto powstała wiosennie zielona babka piaskowa.

Idealna na Wielkanoc! (ale drożdżowe i tak zrobię…) 😉

babka piaskowa z mąki owsianej

Zielona babka z mąki owsianej.

przepis na dużą formę do babki

150 g mąki owsianej
100 g mąki ziemniaczanej
4 jaja
100 g cukru
180 g masła klarowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 łyżeczka spiruliny
tłuszcz do wysmarowania blachy

  • spirulinę można zamienić na sproszkowaną pokrzywę lub herbatę matcha albo coś w innym kolorze: proszek buraczany lub sproszkowane owoce np. jagody (można użyć także świeżych owoców lub warzyw, ale ciasto będzie miało wtedy inną konsystencję!).
  • masło klarowane można zamienić na olej kokosowy
  • mąkę owsianą można zamienić na orkiszową, pszenną pełnoziarnistą, ziemniaczaną lub mix mąk bezglutenowych
  • cukier można zamienić na erytrol lub ksylitol – można dać go więcej, jeśli wolisz słodsze ciasta
  • soku z limonki/cytryny nie jest obowiązkowy, ale wg mnie lepiej go nie pomijać – szczególnie w zielonej części ciasta

bezglutenowa babka na święta

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nastaw na 180 st. C, foremkę wysmaruj olejem kokosowym lub masłem.

Masło rozpuść i lekko przestudź, następnie połącz z sokiem z cytryny. Mąki przesiej do jednej miski z proszkiem do pieczenia. Jaja ubij z cukrem na puszystą masę (około 10 minut). Do ubitych jaj dodaj przesiane mąki z proszkiem i wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone masło oraz sok z cytryny – dokładnie wymieszaj całość mikserem lub łyżką.

Do przygotowanej wcześniej foremki wlej 3/4 ciasta, resztę wymieszaj z łyżeczką spiruliny. Zieloną masę wylej równomiernie na wierzch ciasta.

Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut (do suchego patyczka). Wystudź w foremce!

Smacznego 🙂

babka piaskowa owsiana

Inne przepisy, które mogą się Wam przydać przy okazji szykowania dań na święta Wielkanocne 🙂

Spody do mazurków bez glutenu i bez pszenicy>>

Masy do mazurków bez cukru>>

Sernik bez jajek>>

Pasztet z soczewicy>>

Majonez light>>

 

  • Pyszny przepis – koniecznie muszę wypróbować, chociaż jeśli chodzi o ciasta, to jestem kompletnym beztalenciem. Mam dwa popisowe ciasta, które zawsze mi się udają, i tyle moich szaleństw. 😉 (Za to szaleję w kuchni, jeśli chodzi o dania główne – tyle mojego).

  • Zastanawiałam się, czym to tak zazieleniłaś, jak tylko zbaczyłam to ciacho na insta 😉 Początkowo stawiałam na szpinak, a tu taka niespodzianka. Bomba! 🙂

  • Tak się składa, że ostatnio dostałam opakowanie spiruliny gratis podczas zakupów i zastanawiałam się co mogę z nią zrobić 😛 Teraz już wiem! Zaskoczę wszystkich tym nietypowym kolorem babki. Jak dobrze, że trafiłam dziś na ten przepis! 🙂

    • Fajny gratis! 🙂
      Dodawaj ją także do koktajli – tylko ostrożnie z ilością! Ma intensywny smak! Jak dodasz za dużo to zepsujesz całe ciasto czy koktajl 🙂

  • Zielone ciasto, cóż, ciekawie to wygląda na pewno 🙂 interesujący pomysł

  • Świetny przepis plus cenne wskazówki – rewelacja! Przyznam, że wizualnie babka prezentuje się ciekawie, choć ta zieleń nie kojarzy się zbyt słodko. Ale po przeczytaniu listy składników każdy lubiący zdrowo się najeść czytelnik na pewno wykorzysta ten przepis w swojej kuchni!

  • Jud

    Wygląda super! Bardzo ciekawa propozycja na święta 🙂

    • Dziękuję! Wypróbujesz ten przepis?

      • Jud

        Może już nie w tym roku na święta, ale pewnie kiedyś tak 🙂

  • Wyglada imponująco 🙂

  • Ale czad z tą kolorową babką, nigdy bym na to nie wpadła.

  • Proste modyfikacje, a jak wiele zmieniają w wyglądzie i smaku ciasta. 😉

    • i oczywiście w wartości odżywczej 😉

  • Pingback: POMYSŁ NA OBIAD - ZIELONE NALEŚNIKI - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: JAJKA - POKARM IDEALNY? - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: CIASTO MARCHEWKOWE PEŁNOZIARNISTE - Zdrowo Najedzeni()