ZIELONA BABKA Z MĄKI OWSIANEJ

Zazwyczaj robię babę drożdżową – to jedno z moich ulubionych ciast! Jednak tym razem coś mnie podkusiło, żeby spróbować czegoś innego! Padło na „klasykę gatunku”, czyli najzwyklejszą w świecie babkę piaskową… Nie byłabym jednak sobą, gdybym tak po prostu poszła do kuchni i upiekła ciasto wg przepisu 😉 Tradycyjnie już zamieniłam kilka produktów.

Zamiana mąki pszennej, to u mnie standard. Już dawno zrezygnowałam z pszenicy w wypiekach. Tu główne skrzypce gra mąka owsiana – pasuje doskonale! Cukier tradycyjnie obcięłam o połową – ciasto i tak jest słodkie! A dodatkowo do części ciasta dodałam łyżeczkę spiruliny… i tak oto powstała wiosennie zielona babka piaskowa.

Idealna na Wielkanoc! (ale drożdżowe i tak zrobię…) 😉

babka piaskowa z mąki owsianej

zielona babka z mąki owsianej

przepis na dużą formę do babki

  • 150 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 100 g cukru
  • 180 g masła klarowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka spiruliny
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

najpierw uwagi 🙂

  1. spirulinę można zamienić na sproszkowaną pokrzywę lub herbatę matcha albo coś w innym kolorze: proszek buraczany lub sproszkowane owoce np. jagody (można użyć także świeżych owoców lub warzyw, ale ciasto będzie miało wtedy inną konsystencję!).
  2. masło klarowane można zamienić na olej kokosowy
  3. mąkę owsianą można zamienić na orkiszową, pszenną pełnoziarnistą, ziemniaczaną lub mix mąk bezglutenowych
  4. cukier można zamienić na erytrol lub ksylitol – można dać go więcej, jeśli wolisz słodsze ciasta
  5. soku z limonki/cytryny nie jest obowiązkowy, ale wg mnie lepiej go nie pomijać – szczególnie w zielonej części ciasta

bezglutenowa babka na święta

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nastaw na 180 st. C, foremkę wysmaruj olejem kokosowym lub masłem.

Masło rozpuść i lekko przestudź, następnie połącz z sokiem z cytryny. Mąki przesiej do jednej miski z proszkiem do pieczenia. Jaja ubij z cukrem na puszystą masę (około 10 minut). Do ubitych jaj dodaj przesiane mąki z proszkiem i wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone masło oraz sok z cytryny – dokładnie wymieszaj całość mikserem lub łyżką.

Do przygotowanej wcześniej foremki wlej 3/4 ciasta, resztę wymieszaj z łyżeczką spiruliny. Zieloną masę wylej równomiernie na wierzch ciasta.

Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut (do suchego patyczka). Wystudź w foremce!

Smacznego 🙂

babka piaskowa owsiana

Inne przepisy, które mogą się Wam przydać przy okazji szykowania dań na święta Wielkanocne 🙂

Spody do mazurków bez glutenu i bez pszenicy>>

Masy do mazurków bezcukrowe>>

Sernik bez jajek>>

Pasztet z soczewicy>>

Majonez light>>