ZUPA CZOSNKOWA – PRZEPIS

Prosta, tania, szybka i bardzo smaczna. Zupa czosnkowa, to propozycja nie tylko dla fanów czosnku – smak i aromat tej zupy można bowiem samodzielnie modyfikować dodając dowolną ilość czosnku. Każdy może więc pokusić się o spróbowanie. Zróbcie sobie zupę na drugie śniadanie!

Ta zupa jest idealna do kubka termicznego, na lekki lunch czy rozgrzewającą kolację po mroźnym dniu. Jeśli lubicie mocno aromatyczne zupy, to ta na pewno Wam posmakuje.

Czy jak podgrzejemy czosnek, to będzie jeszcze on dla nas wartościowy?

Czosnek poddany obróbce termicznej traci co prawda swoje właściwości bakteriobójcze – więc taka zupa nie będzie najlepszym remedium na przeziębienie. Jednak pomimo obróbki zachowuje on wciąż aktywność przeciwgrzybiczą i działa jako przeciwutleniacz. Ma także właściwości przeciwnowotworowe.

zupa czosnkowa – przepis

  • 0,5 l domowego wywaru (warzywnego lub mięsnego)
  • 6 – 10 ząbków czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • łyżeczka masła
  • pieprz, sól, tymianek, natka pietruszki

Uwaga, ilość czosnku jest różna i zależy zarówno od jego gatunku – są słabsze i mocniejsze w smaku oraz Twojego smaku!

Czosnek obierz i drobno posiekaj (odłóż jeden ząbek) podsmaż na maśle często mieszając, aby czosnek się nie przypalił. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki – dodaj do czosnku i smaż chwilę. Ziemniaki z czosnkiem zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec dodaj przyprawy – tymianek, świeżo zmielony pieprz i ew. sól oraz surowy drobno posiekany czosnek.

Jeśli przelewasz zupę do kubka termicznego zmiksuj ją na gładko blenderem.

sprawdź jak ugotować aromatyczny bulion>>

sprawdź także inne moje pomysły na zupy>>