ZUPA IMBIROWA

To jeden z moich ulubionych gorących kubków! Zupa wprost stworzona na rozgrzewający posiłek w pracy (w sobotę miałam tę zupę na uczelni (9 godzin wykładów) i powiem szczerze, że uratowała mi życie). Smakuje zarówno samodzielnie – pita z kubka termicznego, jak i w towarzystwie grzanek.

zupa imbirowa

na 3 kubki
ok. 60 g korzenia imbiru
3 szklanki bulionu warzywnego>>
50 g serka topionego
ew. grzanki do podania

Imbir umyj i pokrój w plastry pozostawiając kawałek korzenia grubości ok. 0,5 – 1 cm.
Plastry imbiru zalej bulionem warzywnym i gotuj około 10-15 minut. Przecedź i do powstałej zupy zetrzyj na tarce i przetrzyj przez sitko pozostawiony kawałek imbiru. Dodaj serek topiony i doprowadź do wrzenia. Gotuj tylko do rozpuszczenia serka.
Dopraw do smaku solą. Podawaj z grzankami lub saute jako lekki i rozgrzewający posiłek w pracy (ta zupa idealnie pasuje do kubka termicznego!).

imbirowa

Porcja (kubek 250 ml) zupy, to około 80 kcal (bez grzanek)

A o imbirze poczytajcie sobie tu>>