ZUPA JARZYNOWA – KLASYKA GATUNKU

„Ta zupa to mistrzostwo świata!”

Jarzynowa, to zupa, po którą sięgam jak nie mam pomysłu na nic innego. Pełna warzyw i aromatycznych przypraw. Rozgrzewająca i sycąca oraz co najważniejsze – szybka w przygotowaniu! Dość wymówek, że nie masz czasu na długie stanie przy garach! Zupę z powodzeniem można przygotować na dwa dni. Ja na pewno wezmę ją jutro ze sobą do pracy – rozgrzewająca zupa na drugie śniadanie, to coś co lubię! Szczególnie zimą 🙂

zupa jarzynowa – przepis

  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • pół pora
  • pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • 3 – 4 średnie ziemniaki
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, kurkuma, lubczyk (lub domowa kostka rosołowa>>)
  • opcjonalnie – kawałek indyka lub kurczaka lub łyżka masła

 

Do dużego garnka wlej wodę i dodaj przyprawy (można je wcześniej zmiażdżyć w moździerzu) – ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Jeśli robisz zupę na mięsie dodaj je na samym początku, do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia. Do wrzącego wywaru dodaj obrane warzywa – mogą być pokrojone na mniejsze kawałki: marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek selera, por. Gotuj na małym ogniu około 15 minut, następnie przecedź zupę. Do wywaru dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową. W czasie kiedy ziemniaki z fasolką się gotują pokrój drobno mięso, a warzywa z wywaru zetrzyj na tarce. Połącz wszystko w jednym garnku i dopraw do smaku kurkumą, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli gotujesz zupę w wersji wegetariańskiej dodaj na sam koniec masło.

Zupę podaj posypaną posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

 

sprawdź inne przepisy na zupy:

ZUPA IMBIROWA

ZUPA KREM Z BURAKÓW

ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

GRZYBOWA, CZYLI ZUPA Z GRZYBÓW SUSZONYCH

ZUPA KREM Z POMIDORÓW

  • Grafy w podróży

    To klasyk. U mnie w domu mówiono na taką zupę spacer po ogródku. Chyba najlepiej smakuje na wiosnę, kiedy pojawiają się świeże warzywa.

  • Danuta Brzezińska

    No to jak ja, jarzynowa zawsze na zapchaj obiad:-)

  • Kasia Goch

    Lekka, smaczna zupa. Większość osób ją lubi i co ważne, można ją jeść o każdej porze roku. 🙂

  • Anna Jeżmańska

    Pycha zupka i zgadzam się, pyszny obiad wcale nie musi być czasochłonny 🙂

  • Natalia Bielecka

    Mmm pycha 🙂

  • Ja z reguły uderzam w bardziej tematyczne zupy – ogórkowa, kapuśniak, groszkowa

  • Pingback: KONKURS LUNCHBOX - Zdrowo Najedzeni()