ZUPA KREM Z BURAKÓW

Kolejny szybki, smaczny i wybitnie zdrowy posiłek „na winie” 🙂
Ta zupa zachwyci każdego – gwarantuję! Jej smak można dowolnie modyfikować w zależności od tego jaki efekt chcemy otrzymać. Moja wersja jest lekko słodkawa dzięki obecności jabłka, ale z wyraźną nutą pomidorów i ostrej papryczki.
Jeśli chcecie coś wytrawniejszego dajcie więcej cebuli i buraków, słodszego – więcej jabłka… Zupę można podać z kleksem z gęstego jogurtu, grzankami lub pestkami. Ja zupy krem zazwyczaj przelewam do termosu i zabieram na uczelnię, gdzie często spędzam caaaały dzień! Fajnie rozgrzewa 🙂

krem-z-burakami

Krem z buraków – przepis

Na mniej więcej 4-5 porcji

  • duża cebula
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • papryka
  • 2-3 średnie buraki (ja dałam jednego giganta ok. 380 g)
  • puszka pomidorów
  • 1/2 małego jabłka
  • 1 litr wody
  • liście laurowe, pieprz, ostra papryczka, ew. czosnek

 

Cebulę obierz i posiekaj – wrzuć do garnka z oliwą i podsmaż. W tym czasie obierz i pokrój w mniejsze cząstki pozostałe warzywa oraz jabłko. Wszystkie posiekane warzywa (plus czosnek jeśli używasz) przełóż do garnka z cebulą, zalej pomidorami (w sezonie letni zamień pomidory z puszki na świeże) oraz wodą. Dodaj przyprawy i duś około 30-50 minut (aż warzywa będą miękkie). Zmiksuj blenderem, ew. trochę odparuj i podawaj gorące! 🙂

Zupę można podać z grzankami, pestkami dyni lub kleksem z gęstego jogurtu/śmietany.

krem-z-burakami

Porcja zupy, to 55 kcal 🙂

Pochwalcie się swoimi modyfikacjami 🙂

 

inne zupy:

zupa z kukurydzy>>

zupa dyniowa z topinamburem>>

zupa z ciecierzycy pomidorami>>

krem z pokrzywy>>

jak zrobić dobry bulion>>