ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

Przedstawiam Wam kolejny szybki przepis na sycący i zdrowy obiad… Tym razem jest to prosta, tania i do tego  wegańska zupa! Zupa jest także bez glutenu, bez laktozy, jaj, cukru i czego tam jeszcze chcecie 😉

To jedna z tych, w których można się zakochać – pyszna, rozgrzewająca, prawdziwie jesienna gęsta zupa z ciecierzycą w roli głównej.

Zróbcie koniecznie, to danie w sam raz na weekend, do termosu do pracy albo na ciepłą kolację.

ciecierzyca-pomidory1

zupa pomidorowa z ciecierzycą

na 4 porcje:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 puszki pomidorów
  • kilka pieczarek
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • sól, pieprz, chilli, tymianek, majeranek, oregano

Ciecierzycę ugotuj do miękkości (lub jeśli bardzo Ci się spieszy – użyj  tej z puszki). Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju/oliwie w dużym garnku, dodaj obrany i posiekany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plastry – smaż chwilę, a następnie dodaj pomidory. Dopraw ziołami i świeżo zmielonym pieprzem i duś około 10 – 15 minut.

W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki – ugotuj je w oddzielnym garnku w małej ilości osolonej wody.

Następnie do pomidorów dodaj ciecierzycę oraz ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Spróbuj i ew. dopraw do smaku i gotuj pod przykryciem około kwadransa.

Na talerzu zupę posyp świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

ciecierzyca-pomidory2

 

Jedna porcja zupy, to 170 kcal

A tu trochę więcej o ciecierzycy>>