ZUPA Z KUKURYDZY

Zimno, wietrznie i pochmurno… Do tego okrutnie tęsknię za słońcem i chyba właśnie dlatego dziś w programie gęsta, sycąca, pięknie żółciutka i rozgrzewająca zupa krem z kukurydzy! To taka zdrowsza wersja gorącego kubka. Jak pewnie już zdążyliście się zorientować uwielbiam zupy krem w wersji na wynos, w termicznym kubku lub termosie! Warto jednak zrobić je wtedy w nieco rzadszej konsystencji niż do miski.

zupa z kukurydzy przepis

1,5 litra bulionu (warzywny lub drobiowy,  przepis na bulion)
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
2 puszki kukurydzy (ja dałam bonduelle bez cukru)
3 ziemniaki
mały kawałek korzenia imbiru
kurkuma, sól, pieprz i koniecznie papryczka chilli
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle, po 2-3 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Po chwili (uważaj, aby nie spalić czosnku) dodaj odsączoną i przepłukaną na sitku kukurydzę i smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion. Gotuj około 15 ? 20 minut wraz z przyprawami. Gotową zupę zmiksuj dokładnie blenderem i podawaj np. z razowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub podprażonymi pestkami dyni.

 zupkakuku
 Jedna porcja zupy, to 120 kcal (bez grzanek)
  • Wygląda przepysznie, no i ten słoneczny kolor ? idealna przeciwwaga dla listopadowej szarówki 🙂

  • Mój syn uwielbia kukurydze , Mysle ze ta zupa by mu smakowała, zapisuję będzie w sobotę na obiad.;)

  • U Ciebie zawsze znajduję tyle nowych i zupełnie nie znanych mi wcześniej smaków. Nawet bym nie pomyślała, że z kukurydzy robi się zupę 🙂 super!

    • JMJ

      Dziękuję
      Staram się jak mogę, w najbliższym czasie planuję zrobić też obiad z niczego

  • uwielbiam kukurydzę w każdej postaci…zupy jeszcze nie jadłam. Obowiązakowo zrobię, moze jutro…

    • JMJ

      Jest bardzo prosta w przygotowaniu, także POLECAM i od razu życzę smacznego 🙂

  • Jadłam kilka zup z kukurydzy, tyle, że najczęściej z pastewnej 🙂 Smak nie powalał, z cukrowej pewnie jest pyszna 🙂

  • uwielbiam zupy kremy, a te na bazie ziemniaków to już w ogóle 🙂 i jaki piękny kolor!

  • przepyszny przepis i jaki ładny kolor 🙂 ja bym tylko zamieniła kukurydze z puszki na kolbę albo mrożoną.

    • JMJ

      U mnie w sklepie niestety nie ma mrożonej, ale tak na pewno byłoby zdrowiej! Do dzieła zatem 🙂

  • Kukurydza i dynia- królowe jesieni 🙂 Osobno genialne..ale razem to dopiero szał. Ukradnę dziś Twój przepis, tylko zamiast ziemniaków dodam dynie hokkaido <3 Pozdrawiam!

    • JMJ

      Będziesz miała bombę karotenoidów w małej porcji – na pewno pasują do siebie te dwa warzywa (szczególnie kolorami) 😉 tylko trzeba umiejętnie doprawić, żeby rezultat nie okazał się mdły i nijaki 🙂
      Ja planuję zrobić jeszcze jedno podejście z topinamburem jako zagęstnik! 🙂

  • Kiedyś robiłam taką zupę, była pyszna. Dziękuję za przypomnienie. Wygląda bosko

    • JMJ

      Jest wprost idealna na chłodniejsze dni 🙂

  • Nigdy takiej nie jadłam, chętnie wypróbuję 😉

  • Ciekawie, do przetestowania

  • Kukurydzę ogólnie lubię, ale kremu z niej jeszcze nie miałam okazji próbować. Z pewnością ciekawy smak 🙂 Jakbym miała wybierać to zdecydowanie wolę Twoją opcję na bulionie niż takie wersje, które widziałam z mleczkiem kokosowym 🙂

  • Paw

    Zupa z kukurydzy? Pierwsze slysze 😀 lubie kukurydze w salatkach itd, ale o zupie jeszcze nie slyszalam. Jednak wyglada smacznie i przepis wydaje sie calkiem latwy !:) Pozdrawiam!

  • Serio, jestem kulinarnym zacofańcem – nie wiedziałam, że z kukurydzy też może powstać zupa krem 😛 Dopiero po urodzeniu dziecka zaczęłam szukać nowych inspiracji, a widzę że u Ciebie sporo ich znajdę 😉

  • Ciekawe 😉 Jeszcze takiej nie robiłam.

  • Dzięki za inspiracje! A próbowałaś to kiedyś zrobić z mlekiem kokosowym?

    • JMJ

      Nie, takiego zestawu jeszcze nie miksowałam 🙂

  • Pingback: O KUKURYDZY SŁÓW KILKA - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: DIETA DLA OCZU - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: ZUPA KREM Z BURAKÓW - Zdrowo Najedzeni()