ZUPA Z KUKURYDZY

Zimno, wietrznie i pochmurno… Do tego okrutnie tęsknię za słońcem i chyba właśnie dlatego dziś w programie gęsta, sycąca, pięknie żółciutka i rozgrzewająca zupa krem z kukurydzy! To taka zdrowsza wersja gorącego kubka. Jak pewnie już zdążyliście się zorientować uwielbiam zupy krem w wersji na wynos, w termicznym kubku lub termosie! Warto jednak zrobić je wtedy w nieco rzadszej konsystencji niż do miski.

zupa z kukurydzy przepis

  • 1,5 litra bulionu (warzywny lub drobiowy,  przepis na bulion)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 2 puszki kukurydzy (ja dałam bonduelle bez cukru)
  • 3 ziemniaki
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • kurkuma, sól, pieprz i koniecznie papryczka chilli

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle, po 2-3 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Po chwili (uważaj, aby nie spalić czosnku) dodaj odsączoną i przepłukaną na sitku kukurydzę i smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion. Gotuj około 15 ? 20 minut wraz z przyprawami. Gotową zupę zmiksuj dokładnie blenderem i podawaj np. z razowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub podprażonymi pestkami dyni.

 zupkakuku
 Jedna porcja zupy, to 120 kcal (bez grzanek)