NI Z GRUSZKI NI Z PIETRUSZKI – CZYLI POMYSŁ NA ZUPĘ

Zimno i ciemno i zimno… przy życiu trzymają mnie dwie rzeczy. Fakt, że już za tydzień zacznie wydłużać się dzień oraz zupy! Gorące, rozgrzewające, gęste, sycące zupy! Kocham zupy! Wszelakie.

Dziś na biało.

Zupa ni z gruszki ni z pietruszki jest prosta i tania! Smaczna i sycąca. Aksamitna i gęsta. Doprawiona cytryną, gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Z czego jest zrobiona? Z pietruszki! A dla osłody dorzuciłam gruszkę i zmiksowałam całość blenderem. Voila!

Częstujcie się przepisem.

zupa krem z gruszki i pietruszki

  • 5 – 6 jędrnych korzeni pietruszki*
  • 1 gruszka
  • około 3 szklanki bulionu (lub wody i pasty bulionowej)
  • 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie ryżowe) lub mleka krowiego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju
  • sól, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, sok z cytryny, tymianek

Pietruszki obierz i pokrój w grube plastry, wrzuć do garnka z masłem i oliwą. Smaż na maleńkim ogniu kilka minut. Po tym czasie dorzuć obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę oraz świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli. Podduś chwilę mieszając, aby się nie przypaliły. Zalej warzywa bulionem (bulionu powinno być tyle, aby zakrył warzywa – inaczej zupa będzie za rzadka) i dorzuć obraną i pokrojoną gruszkę – gotuj jeszcze 10 – 15 minut aż pietruszka zmięknie. Dolej mleko i dopraw do smaku. Zmiksuj na gładkim krem. Podaj z prażonymi pestkami lub grzankami i obowiązkowo posiekaną natką pietruszki.

*jak macie mniej pietruszek, to dorzućcie kawałek selera albo ziemniaka

 

inne przepis na zupy idealne na zimę

KREM Z PIECZONEJ DYNI I PAPRYKI

ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

ZUPA IMBIROWA

ZUPA KREM Z BURAKÓW

ZUPA Z KUKURYDZY

ZUPA DYNIOWA Z TOPINAMBUREM

GRZYBOWA, CZYLI ZUPA Z GRZYBÓW SUSZONYCH