ZUPA Z POKRZYWY – WIOSENNY MUST-HAVE

Wykorzystajcie maj w 100% – to doskonały czas na wzbogacenie diety o pachnące świeżością soczyście zielone warzywa, których nam brak zimą!

Cudownie wiosenna, wiosennie zielona i wybitnie zdrowa. Prosta, tania (główny jej składnik znajdziecie za darmo w parku czy ogrodzie), sycąca oraz szybka! Jak przystało na panujące wciąż mody – zupa jest także bez glutenu i wegańska 😀 To obowiązkowy punkt w Waszym menu tej wiosny (każdej wiosny!).

Zupa z pokrzywy – odważ się!

pokrzywa

Zupa z młodych listków pokrzywy – przepis na 2 porcje.

  • 4 garście młodych pokrzyw (ja na 2 porcje dałam litrowy słoik liści)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchew
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  • około 0,6 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • 2 – 3 ziemniaki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa oraz ew. kilka kropli soku cytrynowego

jak ugotować dobry bulion>>

Drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę zeszklij w garnku na oleju (lub maśle klarowanym), dodaj posiekany czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż chwilę uważając, aby warzywa się nie przypaliły. Zalej całość bulionem i gotuj kilka minut (aż ziemniaki będą miękkie). Pod koniec wrzuć dobrze wypłukane i drobno posiekane listki pokrzywy (jeśli pokrzywa jest młoda wkrój także łodyżki). Gotuj całość jeszcze ok. 10 minut.

Gotową zupę przypraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

zupa z pokrzywy

Jeśli zainteresował Cię temat pokrzywy, mam też na blogu nieco więcej o tej roślinie:

właściwości zdrowotne pokrzywy>>