Opcje drukowania:

BABECZKI JAGLANE Z KREMEM OWOCOWYM

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity50 minut

 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
 1 łyżeczka żelatyny
 2 łyżki stołowe wody
 2 łyżki stołowe cukru
 1 łyżeczka herbaty matcha jako barwnik zielony
 1 łyżki stołowe sproszkowanych borówek jako barwnik różowy
 1 łyżki stołowe sproszkowanych jagód jako barwnik fioletowy
 1 łyżki stołowe kawy zbożowej lub kakao jako barwnik brązowy
1

Wykonaj ciasto z jednego z powyższych przepisów (moim zdaniem jaglane jest extra!!) i upiecz w formie do babeczek.

2

Jogurt grecki przełóż na sitko wyłożone gazą i odstaw do lodówki na całą noc. Uwaga, jak nie masz czasu możesz pominąć ten krok dodając do kremu nieco więcej żelatyny (1,5 łyżeczki).

3

Żelatynę w oddzielnym naczyniu zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia.

4

Jogurt przełóż z sitka do miski i zacznij ubijać mikserem dodając cukier – ubijaj około 2-3 minuty. Po tym czasie podgrzej lekko żelatynę – tylko do momentu, aż nabierze płynnej konsystencji i wlewaj ją powoli cienkim strumieniem do jogurtu wciąż miksując.

5

Następnie podziel jogurt na tyle części ile kolorowych kremów chcesz zrobić i do każdej części wsyp barwnik i dokładnie wymieszaj.

6

uwaga: do kremu z herbatą matcha dodaj dodatkową łyżeczkę cukru, ten krem wyszedł mi wybitnie wytrawny… Wy nie musicie się aż tak męczyć.

7

uwaga: krem kawowy śmiało możesz dosłodzić syropem z daktyli (3-4 daktyle namocz i zagotuj w małej ilości wody, następnie zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sitko i dodaj do kremu z dodatkową szczyptą żelatyny)

8

Przykryj kremy talerzykami, aby nie przeszły zapachami lodówki (nabiał bardzo łatwo je chłonie) i wstaw kremy, aby lekko stężały (około 15 minut).

9

Nakładaj kremy na upieczone i wystudzone babeczki i od razu dekoruj owocami. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny, a potem jedz ze smakiem.