DOMOWE BATONY MUSLI GRYCZANE

Kategoria, TrudnośćŁatwy

Domowe batony musli – coś co tygryski lubią najbardziej! To pożywna przekąska w trakcie wycieczki lub po treningu, słodka przerwa w trakcie dnia, fajny pomysł na śniadanie (wystarczy pokruszyć baton do jogurtu), to po prostu dobry wybór niezależnie od okoliczności!

Batony robi się błyskawicznie. Przepis można zmodyfikować nie tylko w zależności od dostępności poszczególnych produktów, ale i w zależności od tego czy mamy piekarnik czy też nie!
Płatki gryczane śmiało zamień na owsiane czy żytnie. Orzechy czy pestki – użyj swoich ulubionych lub tych, których masz aktualnie nadmiar w kuchni. Pamiętaj jednak, że w trakcie pieczenia kwasy omega-3 obecne w niektórych orzechach zostaną utracone, więc jeśli planujesz batony piec nie używaj orzechów włoskich (są najbogatsze w te związki). Daktyle nadają nie tylko słodkość batonom, mają wpływ także na ich konsystencję. Myślę, że można je ew. zastąpić startym lub uduszonym jabłkiem. Do batonów można dodać także ekspandowane nasiona zbóż czy posiekaną gorzką czekoladę.

przepis na całą blaszkę – duża keksówka z czego wychodzi ok. 14 batonów

składniki

sposób wykonania

Porcje
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity30 minut

 100 g płatków gryczanych
 85 g orzechów (laskowych, brazylijskich, migdałów itp.)
 70 g wiórków kokosowych
 30 g daktyli
 30 g nasion goji
 30 g pestek dyni
 250 ml mleka lub napoju roślinnego (w u mnie „mleko” ryżowe)
 50 g miodu lub melasy

1

Płatki, wiórki, orzechy i pestki podprażyć w piekarniku lub na patelni do lekkiego zrumienienia (około 10 minut mieszając od czasu do czasu).

2

W tym czasie pokroić na mniejsze części owoce suszone i namoczyć w mleku (roślinne lub krowie).

3

Podprażone płatki z orzechami przełożyć do blendera i zmiksować (nie na całkowicie gładko, można pozostawić nieco większe kawałki orzechów).

4

Połączyć płatki z owocami i dodać miód.

5

Wymieszać dokładnie i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównać wierzch.

i teraz masz do wyboru:
6

podpiec około 15 minut w 180 st. C
lub

7

przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki

8

Po upieczeniu i dokładnym wystudzeniu lub po całonocnym chłodzeniu w lodówce pokrój batony na dowolne kształty.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 46 g

Porcje 14


Ilość na porcję
Kalorie 137
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 8.3g13%
Węglowodany 12g4%
Błonnik 2.6g11%
Białko 2.8g6%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g płatków gryczanych
 85 g orzechów (laskowych, brazylijskich, migdałów itp.)
 70 g wiórków kokosowych
 30 g daktyli
 30 g nasion goji
 30 g pestek dyni
 250 ml mleka lub napoju roślinnego (w u mnie „mleko” ryżowe)
 50 g miodu lub melasy

Wskazówki

1

Płatki, wiórki, orzechy i pestki podprażyć w piekarniku lub na patelni do lekkiego zrumienienia (około 10 minut mieszając od czasu do czasu).

2

W tym czasie pokroić na mniejsze części owoce suszone i namoczyć w mleku (roślinne lub krowie).

3

Podprażone płatki z orzechami przełożyć do blendera i zmiksować (nie na całkowicie gładko, można pozostawić nieco większe kawałki orzechów).

4

Połączyć płatki z owocami i dodać miód.

5

Wymieszać dokładnie i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównać wierzch.

i teraz masz do wyboru:
6

podpiec około 15 minut w 180 st. C
lub

7

przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki

8

Po upieczeniu i dokładnym wystudzeniu lub po całonocnym chłodzeniu w lodówce pokrój batony na dowolne kształty.

DOMOWE BATONY MUSLI GRYCZANE