TrudnośćPośredni

Porcje

Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami, to obowiązkowy element wakacji 😀 nie mam swojego sprawdzonego i przekazywanego  z pokolenia na pokolenie przepisu na ten wypiek. Zazwyczaj wyszukuję ładnych zdjęć na instagramie i szukam przepisu 😉 i tak było też i teraz!

Tym razem mój wzrok przykuły rabarbaranki od Tomka>> 

Niewiele zmieniłam w samym przepisie - dorzuciłam tylko trochę mąki pełnoziarnistej orkiszowej, bo zwykła pszenna się skończyła i nie ogarnęłam sklejania bułek 😉 ale ciii... drożdżówki i tak wyszły pyszne! Następnym razem bardziej się postaram i zrobię dokładnie wg. instrukcji.

składniki

ciasto
 500 g mąki (pszenna, orkiszowa lub mix)
 7 g drożdży instant
 200 ml mleka, napoju roslinnego lub maślanki
 1 jajko
 50 g masła
 50 g cukru lub słodzika (np. ksylitol)
farsz
 5 lasek rabarbaru
 kilka łyżek cukru
kruszonka
 50 g mąki (pszenna, orkiszowa lub mix)
 25 g masła
 25 g cukru
 szczypta soli

sposób wykonania

1

Uwaga, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2

Do miski wsyp odmierzoną ilość mąki, cukier, drożdże instant i sól. Wymieszaj.

3

Do mąki dodaj masło pokrojone w kostkę, jajko i napój roślinny lub maślankę.

4

Wyrabiaj dokładnie ciasto przez kilka minut - powinno być gładkie i elastyczne. Utwórz kulę, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę (aż zwiększy swoją objętość).

5

W czasie gdy ciasto rośnie przygotuj farsz oraz kruszonkę.

6

Pokrój rabarbar i wymieszaj w misce z cukrem (możesz dodać trochę cynamonu).

7

Do miski odważ produkty potrzebne do zrobienia kruszonki - mąkę (ja zrobiłam kruszonkę z orkiszowej pełnoziarnistej), cukier, sól oraz zimne masło. Zagnieć ciasto na kruszonkę i wstaw do lodówki.

8

Jak ciasto wyrośnie, to ulep z niego bułki: podziel ciasto na równe części i każdą kulkę rozpłaszcz w dłoniach na okrąg o średnicy kilkunastu cm i nałóż 2-3 łyżki rabarbaru na środek. Zaklej końce i uformuj owalną bułeczkę. Miejsce zlepienia ukryj pod spodem. (od razu się przyznaję, że ja tego nie zrobiłam - posypałam rabarbarem po cieście i tyle) 😉

9

Bułeczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj pierwszy raz roztrzepanym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia na około 30-60 minut.

10

Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.

11

Nie jedz gorących, bo się poparzysz.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 10


Ilość na porcję
Kalorie 305
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 9.4g15%
Węglowodany 45.1g16%
Błonnik 3.8g16%
Białko 8.4g17%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

ciasto
 500 g mąki (pszenna, orkiszowa lub mix)
 7 g drożdży instant
 200 ml mleka, napoju roslinnego lub maślanki
 1 jajko
 50 g masła
 50 g cukru lub słodzika (np. ksylitol)
farsz
 5 lasek rabarbaru
 kilka łyżek cukru
kruszonka
 50 g mąki (pszenna, orkiszowa lub mix)
 25 g masła
 25 g cukru
 szczypta soli

Wskazówki

1

Uwaga, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2

Do miski wsyp odmierzoną ilość mąki, cukier, drożdże instant i sól. Wymieszaj.

3

Do mąki dodaj masło pokrojone w kostkę, jajko i napój roślinny lub maślankę.

4

Wyrabiaj dokładnie ciasto przez kilka minut - powinno być gładkie i elastyczne. Utwórz kulę, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę (aż zwiększy swoją objętość).

5

W czasie gdy ciasto rośnie przygotuj farsz oraz kruszonkę.

6

Pokrój rabarbar i wymieszaj w misce z cukrem (możesz dodać trochę cynamonu).

7

Do miski odważ produkty potrzebne do zrobienia kruszonki - mąkę (ja zrobiłam kruszonkę z orkiszowej pełnoziarnistej), cukier, sól oraz zimne masło. Zagnieć ciasto na kruszonkę i wstaw do lodówki.

8

Jak ciasto wyrośnie, to ulep z niego bułki: podziel ciasto na równe części i każdą kulkę rozpłaszcz w dłoniach na okrąg o średnicy kilkunastu cm i nałóż 2-3 łyżki rabarbaru na środek. Zaklej końce i uformuj owalną bułeczkę. Miejsce zlepienia ukryj pod spodem. (od razu się przyznaję, że ja tego nie zrobiłam - posypałam rabarbarem po cieście i tyle) 😉

9

Bułeczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj pierwszy raz roztrzepanym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia na około 30-60 minut.

10

Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.

11

Nie jedz gorących, bo się poparzysz.

BUŁKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM