Opcje drukowania:

chleb “zwykły” na zakwasie

Porcje1 Porcja

 100 g czynnego zakwasu żytniegoprzy 120 - 150 g chleb jest nieco bardziej kwaśny, ale też pięknie rośnie
 600 g mąki robiłam z orkiszową pełnoziarnistą, pszenną jasną i razową, żytnią jasną oraz z mixem tych trzech mąk w różnych proporcjach
 450 ml ciepłej wody
 1 płaska łyżka soli
 1 łyżka miodu
 2 łyżki oliwyz 3-4 też się udał ;)
1

Połącz ze sobą wszystkie składniki oliwę dodając na sam koniec - wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj czystą ściereczką i odstaw 8 - 12 godzin w ciepłe miejsce.

2

Rano przełóż wyrośnięte ciasto do foremki wyłożonej papierem.

3

Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

4

Piecz niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 230 st. Na ostatnie 15 - 20 minut zmniejsz grzanie do 200 st. C

5

Wystudź na kratce.