TrudnośćPośredni

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania2 godziny 30 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity3 godziny

#zostańwdomu zmienia nasze przyzwyczajenia, a często uczy nowych umiejętności, oszczędzania czy gospodarowania tym co mamy w domu. Uczy cierpliwości i pokory oraz udowadnia, że tak naprawdę potrzebujemy znacznie mniej do szczęścia niż jeszcze miesiąc temu nam się wydawało!

I tak,  zamiast wyjść do pobliskiego sklepu trzy razy przejrzymy zawartość szafek kuchennych w poszukiwaniu czegoś na posiłek... jestem pewna, że zawsze coś się znajdzie.

Dziś u mnie domowy chleb na drożdżach z pełnoziarnistej mąki orkiszowej - efekt braku chleba w chlebaku, a nawet zamrażarce.

Piękny i do tego naprawdę smaczny, a co nie mniej ważne - mega prosty 🙂

składniki

 700 g mąki chlebowej u mnie orkiszowa pełnoziarnista, może być też pszenna oczyszczona lub pełnoziarnista
 450 ml wody może być pół na pół z mlekiem
 15 g świeżych drożdży lub 1 saszetka instant
 2 łyżeczki soli
 2 łyżki oliwy lub roztopionego masła
 ew. łyżeczka cukru

sposób wykonania

1

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą.

2

Zrób rozczyn - w dużej misce drożdże upłynnij w kilku łyżkach ciepłej wody, dodaj cukier oraz kilka łyżek mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans.
Jeśli używasz drożdży instant oczywiście nie musisz robić rozczynu - po prostu od razu wymieszaj wszystkie składniki w misce.

3

Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mąki oraz ciepłej wody.

4

Zagnieć ciasto i wyrabiaj dokładnie przez około 1- - 15 minut.

5

Następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

6

Po około 2 godzinach zagnieć ciasto ponownie i przełóż do blaszki wyłożonej papierem.

7

Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

8

Do nagrzanego do 230 st. C piekarnika wstaw ciasto i piecz około 10 minut.

9

Następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. i piecz około 20 - 25 minut.

10

Wystudź chleb na kratce zanim go rozkroisz.

Składniki

 700 g mąki chlebowej u mnie orkiszowa pełnoziarnista, może być też pszenna oczyszczona lub pełnoziarnista
 450 ml wody może być pół na pół z mlekiem
 15 g świeżych drożdży lub 1 saszetka instant
 2 łyżeczki soli
 2 łyżki oliwy lub roztopionego masła
 ew. łyżeczka cukru

Wskazówki

1

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą.

2

Zrób rozczyn - w dużej misce drożdże upłynnij w kilku łyżkach ciepłej wody, dodaj cukier oraz kilka łyżek mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans.
Jeśli używasz drożdży instant oczywiście nie musisz robić rozczynu - po prostu od razu wymieszaj wszystkie składniki w misce.

3

Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mąki oraz ciepłej wody.

4

Zagnieć ciasto i wyrabiaj dokładnie przez około 1- - 15 minut.

5

Następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

6

Po około 2 godzinach zagnieć ciasto ponownie i przełóż do blaszki wyłożonej papierem.

7

Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

8

Do nagrzanego do 230 st. C piekarnika wstaw ciasto i piecz około 10 minut.

9

Następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. i piecz około 20 - 25 minut.

10

Wystudź chleb na kratce zanim go rozkroisz.

CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH