Opcje drukowania:

CHLEB ŻYTNI PROSTY PRZEPIS

Porcje1 Porcja

 400 g mąki żytniej
 15 g świeżych drożdży
 1,50 szklanki ciepłej wody
 1 łyżeczka soli
 czarnuszka lub inne ulubione dodatki
1

Mąkę wymieszaj z wodą i drożdżami (ciasto będzie dość rzadkie) i przykryj ściereczką – zostaw na 10 godzin (najlepiej na całą noc).

2

Rano wylej ciasto na blat oprószony mąką i złóż na cztery (na kopertę). Przełóż ostrożnie ciasto na oprószoną mąką czystą ściereczkę i odstaw jeszcze na godzinę.

3

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 st. C i wstaw do środka naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką lub zwykłą blaszkę.

4

Po godzinie przełóż ciasto do gorącego naczynia i zmniejsz temperaturę do 210 st.C i piecz pod przykryciem (!) 20-30 minut.

5

Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut.

6

Wystudź na kratce przed pokrojeniem.

uwaga,
7

ilość drożdży świeżych podanych w przepisie podziel przez 3,5 aby otrzymać ilość drożdży instant (1 torebka suchych drożdży równa się 1/4 kostce drożdży świeżych)