TrudnośćŁatwy

Porcje
Czas przygotowania20 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 20 minut

Tak naprawdę, to w tytule powinnam napisać: orkiszowo-jaglane ciasto bananowe na białkach słodzone daktylami i kilkoma saszetkami cukru zajumanymi z kawiarni w czasie wakacji, z dodatkiem orzechów włoskich, migdałów i dwóch znalezionych na dnie puszki orzechów brazylijskich...

ale niestety ta nazwa nie zmieściła mi się w oknie tytułu!

No cóż. Mamy zatem ciasto z resztek.

Z resztek mąk, resztek orzechów, znalezionych w zamrażarce 4 białek (chyba po bożonarodzeniowych struclach makowych) resztek cukru i daktyli. Mamy też puste szafki na dobry początek nowego tygodnia 😉

Jeśli chodzi o wartość odżywczą - założyłam, że cała blaszka, to 12 porcji.

składniki

 120 g mąki jaglanej
 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowejobie mąki można zamienić wyłącznie na mąkę orkiszową/pszenną pełnoziarnistą
 4 białka
 180 g oleju kokosowegolub masła
 50 g cukru
 1 garść daktyli
 1 garść orzechówlub pestek słonecznika
 2,50 łyżeczki proszku do pieczenia
 4 dojrzałe banany

sposób wykonania

1

Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz posiekanymi orzechami.

2

Olej lub masło rozpuść i przestudź.

3

Białka jaj (można dać całe jaja) ubij na sztywno dodając w międzyczasie cukier.

4

Daktyle posiekaj drobno.

5

Banany rozgnieć widelcem dodając do nich posiekane daktyle.

6

Do bananów z daktylami dodaj mąkę, lekko wymieszaj i dodaj pianę z białek. wymieszaj dolewając powoli roztopiony tłuszcz.

7

Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piecz przez godzinę (do suchego patyczka).

8

Wystudź przed krojeniem.

Kategoria

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 12


Ilość na porcję
Kalorie 336
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 19.3g30%
Węglowodany 32.3g11%
Błonnik 3g12%
Białko 6.5g13%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 120 g mąki jaglanej
 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowejobie mąki można zamienić wyłącznie na mąkę orkiszową/pszenną pełnoziarnistą
 4 białka
 180 g oleju kokosowegolub masła
 50 g cukru
 1 garść daktyli
 1 garść orzechówlub pestek słonecznika
 2,50 łyżeczki proszku do pieczenia
 4 dojrzałe banany

Wskazówki

1

Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz posiekanymi orzechami.

2

Olej lub masło rozpuść i przestudź.

3

Białka jaj (można dać całe jaja) ubij na sztywno dodając w międzyczasie cukier.

4

Daktyle posiekaj drobno.

5

Banany rozgnieć widelcem dodając do nich posiekane daktyle.

6

Do bananów z daktylami dodaj mąkę, lekko wymieszaj i dodaj pianę z białek. wymieszaj dolewając powoli roztopiony tłuszcz.

7

Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piecz przez godzinę (do suchego patyczka).

8

Wystudź przed krojeniem.

CIASTO Z RESZTEK