CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ

KategoriaTrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania20 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity35 minut

Mała przekąska do kawy zawsze jest dobrym pomysłem. A bez białej pszennej mąki i ogromnej ilości cukru, bez tłuszczu palmowego i z naszymi ulubionymi dodatkami (zajrzyj tu i przeczytaj dlaczego warto jeść czekoladę) to już w ogóle… niebo w gębie! Smaczne, szybkie i do tego zdrowe. Przedstawiam Państwu ciasteczka owsiane z czekoladą!

Zamiast czekolady można użyć wiórków kokosowych, posiekanych migdałów lub rodzynek. Do wyboru do koloru, te ciasteczka można naprawdę łatwo modyfikować, długo przechowywać i rozkoszować się ich smakiem bez większych wyrzutów sumienia.

składniki

 220 g mąki owsianej (można użyć zmielonych płatków)
 4 łyżki stołowe cukru lub innego słodzika
 1 łyżeczka sody
 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
 1 jajko
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady

sposób wykonania

1

Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.

2

Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą (lub proszkiem).

3

Jajko ubij na puszystą masę dodając ew. cukier.

4

Do ubitego na pianę jajka wlej powoli przestudzone masło i wciąż mieszając wsypu po łyżce mąki.

5

Na sam koniec dodaj pokruszoną czekoladę (zamiennie orzechy, wiórki lub rodzynki).

6

Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki, aby masa stężała (na minimum godzinę, ale można i na całą noc).

7

Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozgrzej piekarnik do 180 st. C a blachę do pieczenia wyłóż papierem.

8

Z ciasta lep kulki i rozpłaszczaj je dłonią lub stemplem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

9

Piecz około 15 minut i wystudź na kratce.

10

Ciastka doskonale się przechowują w szczelnym pojemniku, nawet 2-3 tygodnie. W upalne dni można je przechowywać w lodówce.

Składniki

 220 g mąki owsianej (można użyć zmielonych płatków)
 4 łyżki stołowe cukru lub innego słodzika
 1 łyżeczka sody
 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
 1 jajko
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Wskazówki

1

Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.

2

Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą (lub proszkiem).

3

Jajko ubij na puszystą masę dodając ew. cukier.

4

Do ubitego na pianę jajka wlej powoli przestudzone masło i wciąż mieszając wsypu po łyżce mąki.

5

Na sam koniec dodaj pokruszoną czekoladę (zamiennie orzechy, wiórki lub rodzynki).

6

Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki, aby masa stężała (na minimum godzinę, ale można i na całą noc).

7

Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozgrzej piekarnik do 180 st. C a blachę do pieczenia wyłóż papierem.

8

Z ciasta lep kulki i rozpłaszczaj je dłonią lub stemplem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

9

Piecz około 15 minut i wystudź na kratce.

10

Ciastka doskonale się przechowują w szczelnym pojemniku, nawet 2-3 tygodnie. W upalne dni można je przechowywać w lodówce.

CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ