CIASTO DROŻDŻOWE

Kategoria

Porcje1 Porcja

Najlepsze. Nigdy się nie znudzi. Dobre na każdą okazję. Z kruszonką, owocami, rodzynkami lub skórką pomarańczową. Do kawy w pracy, ze szklanką mleka na podwieczorek. Jeszcze ciepłe - zaraz po wyjęciu z piekarnika. Podjadane z miski - jeszcze surowe.  Z mąki pszennej, orkiszowej, owsianej. 

Zawsze jest dobra pora na drożdżowe - moje ulubione ciasto.

Uwaga, zanim zaczniesz robić ciasto drożdżowe upewnij się, że masz dużo czasu i nigdzie Ci się nie spieszy. Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu, musisz mu poświęcić swój czas - tylko wtedy odwdzięczy Ci się swoją puchatością 😉

 

składniki

 20 g drożdży
 1 szklanka mleka
 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
 ½ szklanki cukru (można dać więcej)
 1 kostka masła
 4 jaja

sposób wykonania

1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

zaczyn
2

Wymieszaj w dużym naczyniu drożdże, kilka łyżek ciepłego mleka i kilka łyżek mąki i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (20 minut).

ciasto
3

Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.

4

Do zaczynu dodaj pozostałą przesianą mąkę oraz resztę ciepłego mleka. Mieszając dodawaj stopniowo jaja. Wyrabiaj ciasto około 10 - 15 minut.

5

Pod koniec dodaj roztopione masło.

6

Wyrabiaj jeszcze około 5 minut.

7

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 - 3 godziny.

8

Po tym czasie ciasto krótko zagnieć i przełóż do wyłożonej papierem formy (kwadratowa 20x30 cm lub okrągła o średnicy 20 cm) - odstaw do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.

9

Piecz do suchego patyczka (!) w temperaturze 180 st. C (około 30 - 40 minut). W przypadku mniejszej blachy (wyższe ciasto) nieco dłużej.

uwagi,
10

Do tego ciasta można użyć zwykłej mąki pszennej lub mixu pszennej i orkiszowej.

11

Jeśli nie mamy papieru do pieczenia blachę można wysmarować olejem i wysypać np. otrębami.

12

Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub drobnymi owocami.

Składniki

 20 g drożdży
 1 szklanka mleka
 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
 ½ szklanki cukru (można dać więcej)
 1 kostka masła
 4 jaja

Wskazówki

1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

zaczyn
2

Wymieszaj w dużym naczyniu drożdże, kilka łyżek ciepłego mleka i kilka łyżek mąki i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (20 minut).

ciasto
3

Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.

4

Do zaczynu dodaj pozostałą przesianą mąkę oraz resztę ciepłego mleka. Mieszając dodawaj stopniowo jaja. Wyrabiaj ciasto około 10 - 15 minut.

5

Pod koniec dodaj roztopione masło.

6

Wyrabiaj jeszcze około 5 minut.

7

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 - 3 godziny.

8

Po tym czasie ciasto krótko zagnieć i przełóż do wyłożonej papierem formy (kwadratowa 20x30 cm lub okrągła o średnicy 20 cm) - odstaw do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.

9

Piecz do suchego patyczka (!) w temperaturze 180 st. C (około 30 - 40 minut). W przypadku mniejszej blachy (wyższe ciasto) nieco dłużej.

uwagi,
10

Do tego ciasta można użyć zwykłej mąki pszennej lub mixu pszennej i orkiszowej.

11

Jeśli nie mamy papieru do pieczenia blachę można wysmarować olejem i wysypać np. otrębami.

12

Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub drobnymi owocami.

CIASTO DROŻDŻOWE