CIASTO MARCHEWKOWE PEŁNOZIARNISTE

Kategoria

Porcje1 Porcja

Weekend spędziłam na działce, z której wróciłam z naręczem marchwi – a co zrobić z tak pokaźną porcją marchewki? Oczywiście ciasto! 

Marchewkowiec za sprawą mąki pełnoziarnistej i sporej ilości dodatków jest sycący i nadaje się raczej jako przekąska niż deser po posiłku. Ciasto wspaniale wyrosło i zapewniam, że zakalca brak! Po wystudzeniu można je przekroić i przełożyć kremem z serka kanapkowego (np. filadelfia) zmiksowanego z cukrem pudrem. Ja wolę jednak wersję saute.

składniki

 200 g pszennej pełnoziarnistej
 200 g mąki oczyszczonej
 400 g marchwi startej na tarce
 4 jaja
 100 g cukru
 300 ml oleju
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżeczka sody
 90 g wiórków kokosowych
 1 garść orzechów
 1 łyżki stołowe cynamonu
 kilka kostek gorzkiej czekolady

sposób wykonania

1

Jaja ubij mikserem na puszystą masę, po dłuższej chwili dodaj cukier i ubijaj nadal.

2

Do puszystej już masy wlewaj powoli olej wciąż miksując.

3

Następnie dodawaj stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem i cynamonem oraz posiekane grubo orzechy i wiórki, zmiksuj całość dokładnie.

4

Na sam koniec dodaj startą na tarce marchewkę.

5

Wymieszaj całość łyżką i przelej do blachy wyłożonej papierem.

6

Wierzch posyp posiekaną gorzką czekoladą.

7

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz około 70 – 80 minut (do suchego patyczka).

8

Wystudź dokładnie przed krojeniem.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1 kawałek


Ilość na porcję
Kalorie 180

Składniki

 200 g pszennej pełnoziarnistej
 200 g mąki oczyszczonej
 400 g marchwi startej na tarce
 4 jaja
 100 g cukru
 300 ml oleju
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżeczka sody
 90 g wiórków kokosowych
 1 garść orzechów
 1 łyżki stołowe cynamonu
 kilka kostek gorzkiej czekolady

Wskazówki

1

Jaja ubij mikserem na puszystą masę, po dłuższej chwili dodaj cukier i ubijaj nadal.

2

Do puszystej już masy wlewaj powoli olej wciąż miksując.

3

Następnie dodawaj stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem i cynamonem oraz posiekane grubo orzechy i wiórki, zmiksuj całość dokładnie.

4

Na sam koniec dodaj startą na tarce marchewkę.

5

Wymieszaj całość łyżką i przelej do blachy wyłożonej papierem.

6

Wierzch posyp posiekaną gorzką czekoladą.

7

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz około 70 – 80 minut (do suchego patyczka).

8

Wystudź dokładnie przed krojeniem.

CIASTO MARCHEWKOWE PEŁNOZIARNISTE