SUPER LIGHT – CIASTO NA BIAŁKACH

KategoriaTrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 15 minut

Co zrobić z białkami pozostałymi po świątecznych wypiekach? 

Co upiec, jeśli mamy ochotę na coś małego do kawy, ale mamy serdecznie dość ciężkich i tłustych wypieków?

Ciasto bakaliowe!! Bez żółtek, bez tłuszczu, bez cukru!

Taki niby keks – bez oleju, masła… słodki od owoców suszonych i chrupiący od orzechów. Szybkie, proste i smaczne ciasto. W wielu kręgach znane pod nazwą cwibak! 

Bardzo łatwo zmodyfikować je do wersji bezglutenowej! Do wersji bezjajecznej troszkę trudniej – na pewno się da użyć piany z ciecierzycy czy fasoli albo kleiku z siemienia lnianego, ale ja nie próbowałam.

a tu przeczytaj dlaczego warto jeść jajka 🙂

składniki

 10 białek jaj
 250 g mąki (orkiszowej, owsianej, pszennej)
 50 g cukru
 bakalie (orzechy, suszone owoce, ziarna konopi, sezam i in.)

sposób wykonania

1

Ubij pianę z jaj i wmieszaj do niej cukier.

2

Następnie dodaj przesianą mąkę oraz posiekane bakalie i orzechy.

3

Wymieszaj delikatnie łyżką i przelej do foremki wyłożonej papierem.

4

Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.

5

Uwaga, jeśli Twój mix bakali jest z przewagą słodkich owoców suszonych spokojnie zrezygnuj z cukru.

Składniki

 10 białek jaj
 250 g mąki (orkiszowej, owsianej, pszennej)
 50 g cukru
 bakalie (orzechy, suszone owoce, ziarna konopi, sezam i in.)

Wskazówki

1

Ubij pianę z jaj i wmieszaj do niej cukier.

2

Następnie dodaj przesianą mąkę oraz posiekane bakalie i orzechy.

3

Wymieszaj delikatnie łyżką i przelej do foremki wyłożonej papierem.

4

Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.

5

Uwaga, jeśli Twój mix bakali jest z przewagą słodkich owoców suszonych spokojnie zrezygnuj z cukru.

SUPER LIGHT – CIASTO NA BIAŁKACH